Kriza drma Pakistan: Zaposlenima zabranjeno nošenje čarapa i cipela na poslu

Ova neobična zabrana uvedena je paralelno sa jednom koju je mnogo lakše razumeti - zabranom da se na radnim mestima i u poslovnim prostorijama uključuju rashladni uređaji.

Pošto to znači da bi nekima na radnom mestu moglo postati nepodnošljivo vruće, zakonodavac je rešio da im problem olakša. Iskušenje da “klimu” ipak uključe smanjiće time što će im obezbediti prirodno osveženje - bose noge u otvorenim sandalama ili espadrilama.

Potez zvuči očajnički, ali i situacija sa snabdevanjem električnom energijom je zaista očajna. Prema pisanju “Njujork tajmsa”, čak i u velikim gradovima struje nema i po deset sati na dan, i teško je čak i zamisliti sve teške, opasne i mučne situacije koje zbog toga nastaju u raznim segmentima društva - bolnicama, mrtvačnicama, fabrikama koje ne mogu da ukljluče svoje mašine, itd.

Uzroci ovakvog stanja su mnogobrojni, ali “Njujork tajms” smatra da glavni uzrok leži u tome što - većina Pakistanaca ne da plaća svoje račune za struju. To važi za sve slojeve društva, od političara i policijskih službenika, do stanovnika sirotinjskih naselja.

Novi premijer Nazaf Šarif je tokom predizborne kampanje obećao da će reformisati sistem koji očigledno ne funkcioniše, ali ostaje da se vidi hoće li biti politički sposoban da to učini.

Izvor: The New York Times, Blic

Pogledajte još