Seksualno obrazovanje od jeseni u vojvođanskim školama

"Reč je o pilot-projektu, a seksualno obrazovanje, odnosno reproduktivno vaspitanje, kako mu je zvanično ime, kao neobavezan predmet biće uveden u pet gimnazija i pet strukovnih škola u 10 gradova i opština Vojvodine", rekla je Kopitović.

Ona je kazala da je osnovni problem Vojvodine neobrazovanost mladih, posebno kada je reč o značaju upotrebe kontraceptivnih sredstava.

"Poražavajuće zvuči podatak da, dok putem telesne oplodnje, uslovno rečeno, u Vojvodini napravimo 1.000 dece, dotle bude obavljeno 100.000 prekida trudnoće. Neobrazovanost mladih izražena je i po pitanju seksualno prenosivih bolesti, planiranja porodice, kao i metoda koje omogućavaju rađanje u pravo vreme", rekla je Kopitović.

Ona kaže da će pokrajinska vlada od naredne godine uvesti stalnu pomoć za porodice koje dobiju treće dete, kao meru poboljšanja izuzetno lošeg prirodnog priraštaja stanovništva u Vojvodini.

Kopitović kaže da će pomoć za treće dete biti 12.000 dinara (oko 108 evra) mesečno, a umesto do treće godine života, pokrajinska vlada će nastojati da ovu pomoć isplaćuje do polaska deteta u prvi razred osnovne škole.

"Mislim da ključ poboljšanja loše pronatalitetne slike Vojvodine, a time i demografske slike, leži upravo u trećem detetu", konstatovala je Kopitović.

(Izvor: Srna, 021.rs)

Pogledajte još