Bajatović i predstavnici stranaka iz Niša o gasovodu

NIŠ, 24. maja 2009. (Beta) - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović razgovaraće u ponedeljak sa predstavnicima grada Niša i političkih partija iz loklane skupštine o trasi gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju.

Izjava Bajatovića da će trasa gasovoda u Srbiju ući kod Zaječara, a ne kod Dimitrovgrada i Niša izazvala je oštru reakciju niške opozicije. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović najpre je ocenio da je nova trasa samo ideja direktora "Srbijagasa", a potom da je dogovorena na međudržavnom nivou i da neće štetiti Nišu koji je po ranijem planu trebalo da bude centralno gasno čvorište.

U sredu, 27. maja biće održana vanredna sednica Skupštine grada na kojoj će biti usvojeni zaključci koji će biti upućeni Vladi, drugim relevantnim institucijama, kao i opštinama i gradovima jugoistočne Srbije u vezi sa gasifikacijom. Iz kabineta gradonačelnika je saopšteno da "iako Niš ima gas mora da deluje kao centar jugoistočne Srbije".

Saopšteno je i da će Niš od nadležnih republičkih institucija zatražiti "zvanične pisane garancije da će se, do izgradnje gasovoda 'Južni tok', intenzivirati izgradnja primarne gasovodne mreže prema Pirotu, Beloj Palanci, Dimitrovgradu, Prokuplju, Leskovcu i Vranju.

Pogledajte još