Zašto mladi sve više "beže" na Tviter!?

To su rezultati novog istraživanja koje je istraživački centar PEW objavio prošle sedmice. Izračunato je da od tinejdžera koji koriste društvene mreže čak 94 posto njih koristi Facebook, ali ne tako aktivno kao ranije.

“Odgovor je u tome što je na Twitteru manje starijih ljudi, manje njihovih roditelja i manje drame oko svega i svačega”, kazala je agencijI AP Amanda Lenhart iz PEW-a. “Oni i dalje imaju svoj Facebook profil ali na njemu provode mnogo manje vremena, a sve više na Twitteru, Instagramu i Tumblru.”

Tako je prošle godine 26 posto tinejdžera koji su na internetu koristilo Twitter, što je duplo više u odnosu na 2011. godinu.

Međutim, ono što naročito zabrinjava jeste podatak da 60 posto onih koji imaju profil na Twitteru ne vodi računa o svojim podacima i svoje profile ne zaključava za javnost. To naročito zabrinjava ako se u obzir uzme i činjenica da se mnogo više privatnih podataka objavilo na društvenim mrežama u 2012. nego u 2011. godini.

“Oni dele sve. To je njihov život. Ali čini se da sada otkrivaju mnogo više detalja iz privatnosti nego ranije”, navodi Pari Aftab, advokat specijalizovan za dečju bezbednost na internetu.

Istraživanje je pokazalo i to da je skoro šezdeset posto tinejdžera bar jednom izbrisalo ili prepravilo ono što su ranije objavili na društvenim mrežama. S druge strane, svaki drugi tinejdžer je brisao komentare svojih prijatelja na ono što su napisali.

Anketa je obuhvatila 802 tinejdžera i 802 roditelja, a sprovedena je u periodu od 26. jula do 30. septembra.

Izvor: B92