Vojna saradnja Srbije i Rusije još da jača

Diković je ocenio da je bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije dobra, ali nije onakva kakvu bismo želeli s obzirom na zajedničke interese.

Diković je istako da je jedan od ciljeva razgovora bio da se upravo unapredi bilaterlana vojna saradnja i to u između ostalog u oblastima školovanja i usavršavanja kadrova, obuke na složenim borbenim sistemima koje Srbija ima nameru da nabavi i zajednička obuka specijalnih jedinica.

Načelnik ruskog Generalštaba rekao je da je ove godine saradnja dva ministarstva odbrane dobila pozitivan karakter čemu je doprineo i nedavni susret mininstara odbrane Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Sergerja Šojgua.

Ruski general je istako da je novi impuls bilateralnim odnosima u vojnoj sferi dalo potpisaivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu 24. maja u Sočiju, koja predviđa saradnju na dugoročnoj osnovi.

Gerasimov je rekao je da će se vojna saradnja jačati u čitavom nizu oblasti kao što su obuka i školovanje kadrova Vojske Srbije i zajedničke vežbe.

Između Srbije i Rusije u toku je priprema niza sporazuma o vojno-tehničkoj i vojno-naučnoj saradnji koji bi trebalo da budu potpisani prilikom posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji.

Poseta je planirana za 1. i 2. oktobar ove godine.

Izvor: B92

Pogledajte još