SAVETI AMERIČKOG ONKOLOGA:Ne uzimajte multivitamine i ne preterujte sa sportom

Doktor, pri tom, kaže da medicina nije nauka čija saznanja važe za sve, ali da bi se na putu do zdravlja trebalo odreći miksera, držati se podalje od industrijskih vitamina, nositi cipele na štikle samo kada se mora, ne preterivati sa sportom…

Amerikanac je savetovao da se nedeljom ne spava duže, jer je to za “ljudsko telo, koje je “rob navika” – stres”, kaže dr Agus, čije su teze neobične i delimično sporne.

“Ako tokom sedmice ustajete u sedam sati, a nedeljom u devet, onda je telu potrebno do srede da se odmori”, tvrdi doktor, koji savetuje i da se uvek u isto vreme mora jesti.

“Čak i jabuka, koja se pojede negde između, može biti zdrava samo onda ako je čovek jede svaki dan u isto vreme. Studije pokazuju da ljudi koji ne jedu uvek u isto vreme, imaju za 80 odsto povećani rizik od dijabetesa”, iznosi doktor svoju tezu Nemcima, poslovično poznatim po tačnosti i poštovanju vremena.

Ovaj američki lekar ima savete i za žene: bacite neudobne cipele, kaže i savetuje da se cipele na štikle izuju odmah kada stopala počnu da bole.

“Osnova je da bol i upale često imaju fatalne posledice.To, na primer, povećava rizik za rak, srčane probleme i Alchajmerovu bolest”, kaže Amerikanac, koji, takođe, upozorava da sa sportom ne treba preterivati i da treba vežbati sat dnevno.

“Kretanje je zdravo, ali preterani sport nije”, tvrdi dr.Agus i kaže da ne treba trčati maraton.

On savetuje i – “prste dalje” od vitaminskih preparata, jer žene koje uzimaju multivitamine imaju za 15 odsto veći rizik da dobiju rak.

“Vitamini D i C hrane zdrave ćelije, a zašto onda ne bi i kancerogene”, pita doktor i kaže da je višesatno sedenje opasno po metabolizam.

“U kancelariji ustajte i stojite…krećite se dok telefonirate….ako imate sastanak, napravite zajedničku šetnju….ne pišite kolegama mejlove, nego ih posetite….””, samo su neke od preporuka ovog renomiranog američkog doktora, koji savetuje da se svaki dan uzme po jedan “bebi-aspirin”.

“Sa 75 mg acetilsalicilne smanjujete rizik od raka za 40 odsto, srčanih oboljenja za 22 odsto, rani šlog za 17 odsto. Tu, naravno, postoje i neželjeni efekti…..ali i jedan auto ima neželjene efekte…ipak,”ispod crte” imamo više prednosti nego mana…””, kaže doktor.

“Koliko voćkica može da stane u čašu i…da li vaše telo stvarno želi da odjednom pojede 10 šargaraepa….ja ne verujem da želi…”, kaže doktor, koji savetuje da se lift izbegava kao “kuga”, a pri tom redovno pije crno vino.

Izvor: Kurir