Ćulibrk: Prodaja Telekoma samo na sigurno

Ćulibrk u novom broju NIN-a tvrdi i da sa menadžmentom kompanije niko iz Vlade do sada o prodaji nije razgovarao, niti se uprava sprema za eventualnu prodaju.

Ćulibrk kaže da će, ukoliko Vlada odluči da Telekom ide na prodaju, njegova molba Vladi biti da se ide u privatizaciju samo pod uslovom da ona bude uspešna i da se nađe kupac.

"Još godinu dana provedeno u privatizacionom procesu bez završene privatizacije bilo bi pogubno za našu kompaniju“
, upozorio je on, dodavši da bi narednih dana Vlada trebalo da odluči koja će državna i javna preduzeća prodavati.

Ćulibrk je ocenio kao pogrešan potez i to što je prethodna Vlada tražila od bivšeg menadžmenta Telekoma da od grčkog OTE-a otkupi 20 odsto akcija za 380 miliona evra.

"Ne vidim šta se htelo s tim, šta je bio sledeći korak? Sada je praktično Telekom Srbija vlasnik 20 odsto sopstvenih akcija, a jasno je da sa 20 odsto niste atraktivan prodavac jer ne prodajete kontrolni paket. Ubeđen sam da ne postoji investitor koji bi bio spreman da plati 380 miliona evra, a da nema upravljačka prava, koja je ranije imao OTE. Mislim da je takva kupovina bila greška“
, kazao je Ćulibrk.

Na pitanje da li je uopšte neko zainteresovan za Telekom, generalni direktor kompanije je rekao da se investitori uvek raspituju, i da veruje da je Telekom i dalje "atraktivna roba". Zbog aktuelne situacije mnogi operateri su okrenuti stabilizaciji a ne širenju, pa se možda više novca može dobiti od investicionih fondova, procenio je on.

O trenutnoj vrednosti Telekoma na tržištu, Ćulibrk nije licitirao, ali je izneo ličnu procenu - da sto odsto akcija kompanije vredi oko dve milijarde evra. Minimalna cena koju Vlada iznosi kada se pominje prodaja je 2.5 milijarde evra.

Ćulibrk je najavio i da Telekom mora da doživi neku vrstu transformacije u narednom periodu, što može da znači smanjenje broja zaposlenih, ali i promenu starosne, kvalifikacione strukture.

U strukturi profita u 2012, iz fiksne telefonije bilo je 48 odsto, iz mobilne 42, i iz interneta i multimedija ostalih deset odsto.

Ćulibrk se nada da bi ova godina mogla biti bolja kada je reč o profitu.

"Profit Telekoma u prvom kvartalu 2013. bio je veći od četiri milijarde dinara, a u istom periodu 2012. zabeležen je gubitak veći od milijardu dinara. To, ipak, govori o žilavosti i sposobnosti ove kompanije da se bori na tržištu. Ono što bih mogao sada da garantujem jeste da će u 2013, ako kurs dinara ostane na ovom nivou ili se blago poveća do kraja godine, profit biti za bar četvrtinu veći nego 2012“,
rekao je Predrag Ćulibrk.

(Izvor: NIN )

Pogledajte još