Nevreme u Beogradu: Saharski pesak, pa grad, pa kolaps (VIDEO)

Beograd je danas malo pre podneva zahvatilo jako nevreme sa kišom i gradom veličine "zrna graška".

Nevreme je zahvatilo i druge delove Srbije, a u Kragujevcu je olujni vetar sa jedne stambene zgrade odneo limeni krov. Na sreću, nije bilo povređenih.

(old_image)
Foto: Nadlanu.com

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu vetar je oduvao krovove sa nekoliko štandova, a velike količine vode stvarale su ogromne probleme pešacima i vozačima, a Blic piše da se usled jakog nevremena obrušio deo fasade s jedne zgrade u Knez Mihajlovoj ulici u centru Beograda. Navodi se da tom prilikom nije bilo povređenih, ali da još nije poznata materijalna šteta.

Deset metara visoko drvo kestena palo je prilikom nevremena i oštetilo četiri automobila u Ulici Carigradska, kod broja 1 na Dorćolu. Ekipe Gradskog zelenila uklonile su stablo i obećale vlasnicima oštećenih vozila da će im ovo preduzeće platiti štetu.

U Sektoru za vanredne situacije ističu da je u toku nevremena grad oštetio nekoliko vozila u naselju Žarkovo, ali da za sada nije prouzrokovao veću materijalnu štetu u gradu.

"Dobili smo nekoliko poziva u Žarkovu gde je grad oštetio nekoliko vozila. Primetno je da je na ulicama veća količina vode, ali za sada još nije potrebno da reagujemo"
, kaže Sanja Žugić Vuksanović, načelnik Sektora za vanredne situacije.

(old_image)
Foto: Nadlanu.com

Zbog oluje i obilnih padavina tramvajski i trolejsbuski saobraćaj je u prekidu.

Glavni grad i još neke delove Srbije sinoć je pogodila i tzv. žuta kiša, a u Hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu i da ta pojava ne šteti zdravlju građana. Meteorolozi kažu da to nije neobično, jer se radi o sitnim česticama peska iz Severne Afrike.

Vetar donosi sitan pesak i prašinu iz severne Afrike ka teritoriji gde je bilo oblaka i kiše, pa padavine spiraju te čestice koje padaju po krovovima, automobilima, drveću, rečeno je jutros agenciji Beta u RHMZ.

(old_image)
Foto: Nadlanu.com

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović je objasnio da je ova pojava uobičajena u našim krajevima, kada na visini postoji izraženo južno strujanje.

"Kod nas, kada ima oblaka i kiše, onda ta kiša ispira tu prašinu i taloži na travu, na drveća, na krovove kuća, automobile", rekao je Todorović. On je podsetio da je poslednji put ovakva vrsta padavine, koja predstavlja redovnu i normalnu pojavu, zadesila Beograd i druga mesta u Srbiji 17. maja ove godine.

Todorović je rekao da je sinoć žuta kiša padala ne samo u Beogradu, nego i u drugim delovima Srbije, u kojima je uopšte bilo kiše, a ona je padala u većini mesta.

Todorović je objasnio da žuta kiša ne ostavlja nikakve posledice, jer nije ni korisna, ni štetna i da postoji mogućnost da i danas pada žuta kiša, odnosno dok god ima južnog strujanja i južnog vetra na visini.

Centar za unapređenje životne sredine saopštio je da je jak grad koji je pogodio Beograd i deo Srbije jedna od pojava koja se javlja usled uslova izmenjene klime, kao i da se u budućnosti može očekivati veći intezitet ovakvih i sličnih pojava.

“Za samo nekoliko minuta sve ulice su bile pokrivene ledom, a ekonomska šteta nastala usled pojave ovih gradonosnih oblaka će se procenjivati u narednim danima. Ovakve i slične pojave najintezivnije utiču na poljoprivredu, ali i na gradsku infrastrukturu, a u Centru za unapređenje smatramo da je potrebno podići nivo sistema monitoringa vremenskih uslova, kako bi reagovanje na ovakve pojave bilo brzo i pravovremeno”,
saopšteno je iz ove organizacije.

Centar ocenjuje da su klimatske promene jedan od najvećih izazova koji nas očekuju u budućnosti, te da je neophodno započeti nacionalne procese koji će dovesti unapređenju adaptivnog kapaciteta na uslove izmenjene klime.

(old_image)
Foto: Nadlanu.com

Kragujevac: Vetar odneo krov sa zgrade

Kragujevac je oko 13 sati zahvatila jaka kiša praćena olujnim vetrom, koji je sa krova stambene zgrade u naselju Aerodrom odneo kompletan krov, a srećom niko nije povređen.

"Olujni vetar odneo je limeni krov površine 100 kvadratnih metara sa stambene zgrade u ulici Vladimira Rolovića 33 u naselju Aerodrom"
, izjavio je Tanjugu načelnik odeljenja za elementarne i druge nepogode Dragoš Radovanović.

Stanari zgrade su u izjavi Tanjugu rekli "da je krov naknadno rađen, da su tužili izvođača radova, jer nisu bili zadovoljno izvršenim radovima".

Olujni vetar trajao je oko 15-ak minuta i prema dosadašnjim podacima odeljenja za elementarne i druge nepogode, oborio je i jedno stablo u blizi Prve kragujevačke gimnazije, pri čemu je oštećeno jedno vozilo.

I sa stambene zgrade u centru grada, u neposrednoj blizini "Trga Fontana", visi deo limenog krova.

Za sada se ne može proceniti kompletna šteta nakon nevremena u ovom gradu.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još