Parovi koji se taguju na Facebooku bliski i van društvenih mreža

Korisnici koji se pojavljuju na fotkama partnera češće i taguju statuse jedni drugima bliži su u vezi i smatraju za sebe da su romantični. Vođa istraživanja Kristofer Karpenter kaže da pravilo važi i u obrnutom slučaju, kada manja interakcija na društvenim mrežama dovodi i do manje bliskosti.

Prethodna istraživanja su pokazala da je najpopularnija društvena mreža Facebook kriva za mnoge probleme koji izbijaju u vezi, od ljubomore do toga da se zavisnici sve više udaljavaju od partnera.

Dakle, da li je virtuelni svet onda dobar ili loš za naše donose?

- Facebook ima potencijal da bude oboje, i dobar i loš. Ako ljudi vide da njihov partner komunicira s drugima na Facebooku mogu postati ljubomorni, ali ako oni sami komentarišu partnerove statuse i fotografije smanjuje se ljubomora zbog interakcije s drugima. Stranica može da pomogne ljudima da se zbliže jer im omogućuje da budu u kontaktu sa svojom drugom polovinom "u malim dozama" - kazao je Karpenter, a piše "The Daily Mail".

U zaključku stoji da što veći broj prošlih veza koje nisu skrivene na Facebook profilu immao, to partner ima više interesovanja.

- Mi možda nismo više videli tu osobu, ali dok smo razvijali odnos s nekime, preuzeli smo deo njegovih interesovanja i osobina i, u mnogim slučajevima, "družimo" se s njima i dugo nakon što smo raskinuli - smatra Karpenter.

Izvor: The Daily Mail, Večernji list

Pogledajte još