NIS u septembru ide na tender

Za nacionalnu naftnu kompaniju zainteresovani OMV, MOL, Petroleum Helenik, PK end oil, Lukoil i Israel Co.

Privatizacioni savetnici za NIS, firme "Rajfajzen investments" i "Meril Linč", kao i predstavnici ministarstva i ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, predstavili su usvojeni program Vlade Srbije za privatizaciju Naftne industrije Srbije. Predstavnik "Rajfajzen investments", Radoš Ilinčić rekao je da će privatizacija NIS−a biti obavljena u dve faze. 
Prva faza bi bila započeta raspisivanjem tendera i trajala bi oko tri godine. Nakon toga bi se ušlo u drugu fazu, koja bi podrazumevala inicijalnu javnu ponudu i završetak transakcije sa strateškim investitorom. Na početku je predviđena prodaja 37,5 odsto kapitala NIS−a i to u dva simultana koraka. Prvi korak je direktna prodaja 25 odsto državnih (sekundarnih) akcija investitoru, što predstavlja 2,04 miliona akcija od ukupnih 8,15 miliona. Istovremeno, izvršilo bi se uvećanje nominalnog kapitala kompanije, što po trenutnoj nominalnoj vrednosti iznosi oko 251 milion dolara i što predstavlja 1,64 milion novoizdatih akcija čiji je vlasnik strateški investitor. Na ovaj način investitor bi dobio 3,7 miliona akcija, tj. 37,5 odsto koliko bi imala i država.
Za prvi paket akcija država bi dobila 250 miliona dolara, dok bi drugih 250 miliona bilo direktno dato NIS−u u obliku investicija. Ostatak od 25 odsto deonica bio bi podeljen između zaposlenih (6,7 odsto) i Privatizacionog registra (18,3 odsto). Ilinčić je objasnio da će Vlada zadržati „zlatnu akciju“, odnosno pravo veta na najbitnije odluke, a strateški partner će kao manjinski vlasnik, imati pravo da upravlja kompanijom. Prema njegovim rečima, očekuje se da će strateški investitor nakon tri godine upravljanja kompanijom povećati vrednost kompanije, nakon čega bi jedan deo kompanije bio izbačen na berzu čime bi došlo do dodatnog povećanja kapitala i povećanja likvidnosti Beogradske berze. U ovoj fazi Vlada će jedan deo akcija morati da proda strateškom investitoru kako bi on ostvario ugovorenih 49 odsto učešća u kapitalu NIS−a.
Ilinčić je objasnio da se očekuje da će u drugoj fazi akcije NIS−a vredeti više nego sada, a nakon drugog dela transakcije Vlada bi zadržala 21 odsto akcija, investitor 49 odsto, dok bi 15 odsto zadržao Privatizacioni registar i isto toliko bi otišlo u slobodnu prodaju. Ilinčić je naglasio da potencijalni investitori mogu da formiraju konzorcijume i dodao da su trenutno za nacionalnu naftnu kompaniju zainteresovane kompanije OMV, MOL, Petroleum Helenik, PK end oil, Lukoil i Israel Co. Ilinčić je rekao da bi pripreme i analize za privatizaciju trebalo da budu urađene u periodu jul−avgust dok bi tender bio pokrenut u septembru ove godine. Transakcija bi, prema očekivanjima, trebalo da bude obavljena početkom 2007. godine.
Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov objasnio je da je od privatizacionog savetnika Vlada tražila takav plan privatizacije NIS−a kojim bi se stvorilo što liberalizovanije i konkurentnije tržište nafte, ali i kojim bi se privukli strateški investitori i privatizacija u razumnom roku. (“Pregled”)

Pogledajte još