Uhapšena grupa koja je krijumčarila ljude u regionu

Privedeni su R. A. (45) iz Subotice, D. P. (44) iz Pančeva, Š. M. (36) iz Kanjiže, I. J. (24) iz Smederevske Palanke i Z. B. (38) iz Subotice, saopštio je MUP Srbije.

Sumnja se da su od oktobra prošle do maja ove godine, delujući kao članovi kriminalne grupe, koja se bavi krijumčarenjem ljudi preko državne granice Republike Srbije, izvršili 13 krivičnih dela ilegalnog prebacivanja uglavnom državljana Turske, Avganistana kao i državljana Srbije sa područja Kosova i Metohije i pri tome ostvarili značajnu materijalnu korist, u iznosu od više desetina hiljada evra.

Osumnjičeni su posredstvom osoba sa Kosova i Metohije i Turske pronalazili zainteresovane za ilegalan odlazak u zemlje EU, a zatim organizovali njihov dolazak i smeštaj u Subotici, navodi se u saopštenju.

Nakon smeštaja i obezbeđenja uslova za ilegalno prebacivanje, članovi kriminalne grupe su omogućavali nedozvoljen prelaz državne granice ilegalnim migranatima na teritoriju Mađarske, a odatle i njihov transport do Austrije.

Organizatori krijumčarenja su strane državljane na područje Mađarske ilegalno prebacivali u grupama od 8 do 12 lica, najčešće koristeći takozvani zeleni pojas u širem rejonu mesta Martonoš.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni dežurnom istražnom sudiji nadležnog suda u Subotici.

U saopštenju se navodi da je tokom praćenja ove kriminalne grupe značajan doprinos u prikupljanju dokaza o njihovim kriminalnim aktivnostima ostvaren kroz intenzivnu saradnju sa policijama Mađarske i Austrije.

Sumnja se da ova kriminalna grupa postoji od početka 2012. godine, kao i da je ukupna imovinska korist koju je ostvarila krijumčarenjem, mnogo veća, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.