Hrvatski mediji o presudi u Hagu: Oni idu kući, a ko je kriv?

Riječki “Novi list” piše na svom sajtu da je oslobađajućom prvostepenom presudom “srušen udruženi zločinački poduhvat Slobodana Miloševića protiv Hrvatske i BiH”.

“Drugim rečima, pošto je juče Hrvatska osuđena za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv BiH (presuda šestorici bosanskih Hrvata), Srbija je današnjom presudom oslobođena optužbe za zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH, budući da u Hagu nijedan srpski vojni ili politički dužnosnik iz Srbije nije proglašen krivim za takav zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH”, piše riječki dnevnik na svom portalu.

Slično piše i zagrebački “Jutarnji list” koji zaključuje da je odbacivanjem optužnice protiv Stanišića i Simatovića “sada jedino Hrvatska u Hagu osuđena za udruženi zločinački poduhvat na štetu BiH”.

Taj list podseća su obojica danas oslobođenih bila optužena za učešće, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, u udruženom zločinačkom poduhvatu proterivanja nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i BiH.

“Slobodna Dalmacija” vest o puštanju Stanišića i Simatovića donosi pod naslovom “Oni idu kući, a ko je kriv?”.

Zagrebački “Večernji list” je izricanja presude prenosio uživo na svom portalu, a vest iz Haga donosi pod naslovom “Stanišić i Simatović oslobođeni za zločine u Hrvatskoj i BiH”.

“Ovu dvojicu 62-godišnjaka, vernih Miloševićevih poslušnika, optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila”, podseća taj list.

(Izvor: Beta)