Đelić: Bankrot do kraja godine

Taj bankrot će se desiti do kraja godine ukoliko se hitno ne predlože odgovarajuća rešenja, koja, prema Đelićevim rečima, ima DS.

Đelić je novinarima u parlamentu, pošto je njegova poslanička grupa napustila sednicu o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, neposredno pred njen završetak, rekao da predstavnici vlade nisu izneli tačne podatke o stanju u javnim finansijama, o nezaposlenosti i o javnom dugu.

On je kazao da vlada ima problem kako da pokrije minus od 1,5 milijari evra u budžetu i da se postavlja pitanje da li će odlučiti da “tu rupu zatvori tako što će povećati poreze kao što je već učinjeno usvajanjem izmena seta poreskih zakona, ili će smanjivati troškove".

Đelić je novinarima pokazao tabelu sa sajta Ministarstva finansija u kojoj je navedeno da je za prva dva meseca ove godine broj nezaposelnih porastao za 31.000 gradjana Srbije, a ne onoliko koliko je ministar tvrdio.

On ocenjuje da vlada ne zna da planira budžet, a da DS ima rešenje kako da se izbegne bankrot države kroz hitne uštede u budžetu od 500 miliona evra, smanjenje nepotrebnih izdataka, pre svega dotacija javnim preduzećima koja prave gubitke.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još