Kirbi: Pohvala Vojvodini za investicije

Tokom njihovog susreta u Novom Sadu, u kojem je razgovarano o aktuelnim društvenim i ekonomskim prilikama u AP Vojvodini, ambasador Kirbi je rekao da je Vojvodina poznata po svojoj multietničnosti i harmoničnom odnosu pripadnika različitih nacionalnih zajednica.

Kirbi smatra da je Vojvodina deo Srbije koji je veoma atraktivan za strane investitore, zahvaljujući svom geografskom položaju i susedima koji će od juna biti članovi EU, navedeno je u saopštenju.

Pajtić je istakao da je Vlada Vojvodine odavno prepoznala geografske prednosti pokrajine i da će nastaviti, u okviru svojih mogućnosti, da investira u razvoj infrastrukture i poboljšanje nivoa obrazovanja, zarad privlačenja stranih investicija.

Navodeći rezultate koji govore o uspešnosti tih nastojanja, on je rekao da od ukupnih investicija koje su stigle u Srbiju, oko 45 odsto je realizovano na teritoriji Vojvodine.

Iz IPA programa prekogranične saradnje Srbije sa susednim državama, velika većina programa se odnosi na prekograničnu saradnju korisnika sa teritorije AP Vojvodine, napomenuo je Pajtić i ukazao da je, prema Fajnenšel tajmsu, Vojvodina na četvrtom mestu u Evropi po efikasnosti stranih ulaganja.

Prema njegovim rečima, te činjenice su Vladu Vojvodine opredelile da i u narednom perodu nastavi da vodi politiku stvaranja uslova za privlačenje investitora, pri čemu će posebnu pažnju voditi o ravnomernom regionalnom razvoju i izgradnji industrijskih zona u svim opštinama, što bi trebalo da obezbedi ožuvanje reputacije ekonomski razvijene pokrajine.

Jedan od prioriteta je i unapredjenje saradnje Vojvodine sa regionima u državama koje su članice EU, kazao je Pajtić i dodao da su uspešni programi medjuregionalne saradnje koju Vojvodina ima sa županijama u Madjarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, doprineli unapredjenju ukupne saradnje Srbije sa državama u regionu.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još