Dačić završio posetu Rumuniji

Najviši zvaničnici u Bukureštu preneli su srpskom premijeru da Rumunija u potpunosti podržava Srbiju u nastojanju da otvori pristupne pregovore sa EU i naporima koje ulaže kako bi odnosi u regionu bili normalizovani.

Na zajedničkoj konferenciji novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom, Dačić je istakao značaj podrške Rumunije u procesu evrointegracija i u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

“Mi očekujemo da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU, jer svi kriterijumi, kada je reč o političkim kriterijumima, dijalogu sa Prištinom i unutrašnjim reformama, jesu ispunjeni”, rekao je Dačić.

Srpski premijer je izrazio razumevanje za “svu težinu situacije” u kojoj se ponekad Rumunija, kao jedna od pet država Unije koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, nalazi zbog svojih principijelnih stavova o tom pitanju. “Budite uvereni da Srbija želi da se problem Kosova reši što pre, da se nadje prihvatljivo rešenje za obe strane i da se svi zajedno okrenemo budućnosti i to je vrednost sporazuma koji smo potpisali u Briselu”, rekao je Dačić.

Ponta je rekao da je na jasan način iskazao podršku naporima koje Vlada Srbije čini u procesu pristupanja EU, i da je u ime svoje vlade podržao otvaranje prstupnih pregovora Srbije i EU. “Imajući u vidu naše tradicionalno prijateljstvo, rekao sam premijeru Dačiću da su rumunske institucije spremne da pruže pomoć Srbiji preošenjem pozitivnih i negativnih iskustava iz procesa pristupanja EU”, kazao je Ponta.

Rumunski premijer je, takodje, pozdravio hrabrost i odlučnost rukovodstva i Vlade Srbije u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, jer je, kako je objasnio, stabilnost regiona u interesu Rumunije. “Rumunija će ostati odani prijatelj Srbije i podržaće sve napore Srbije u uspostavljanju normalizacije odnosa u regionu”, naglasio je Ponta.

Premijeri su, takodje, razgovarali i o drugim oblastima saradnje, pre svega o ekonomskim odnosima, koji, kako su konstatovali, mogu biti dodatno unapredjeni. “Želimo da unapredjujemo naše ekonomske kulturne i svake druge veze. Rumunija je veliki spoljnotrgovinski partner Srbije, ona je treća po razmeni medju zemljama članicama EU. Ispred Rumunije su samo Nemačka i Italija i ta razmena je veća od milijardu i po evra godišnje, interes nam je da se to još više razvija i da imamo zajedničke regionalne projekte”, rekao je Dačić.

Dvojica premijera dotakla su se i nekih otvorenih pitanja, koja će, uvereni su, biti rešavana u skladu sa prijateljskim odnosima Srbije i Rumunije. “Nema razloga da postoje problemi oko rumunske nacionalne manjine u Srbiji i obrnuto. Vlaško pitanje ne treba politizovati nego ga treba rešavati. Mi smo preduzeli niz koraka u oblasti obrazovanja i informisanja, a očekujemo da poglavari naših bratskih i prijateljskih crkava razgovaraju o verskoj službi u istočnoj Srbiji”, kazao je Dačić.

Današnji susret je, kako su konstatovala dvojica premijera, još jedna potvrda tradicionalno bliskih i prijateljskih odnosa Srbije i Rumunije. “Ovde se kaže da Rumuni imaju dva prijatelja – more i Srbiju. Mi nemamo more, ali imamo Rumuniju, tako da se nadam da će naše prijateljstvo i nadalje biti ključ stabilnosti na Balkanu”, zaključio je Dačić.

Dačić je sinoć doputovao u Dačić, koji je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Rumuniji, sastaće se danas s rumunskim premijerom Viktorom Pontom i Predsednikom te države Trajanom Baseskuom.

Dačić, koji je sinoć doputovao u Bukurešt, u svojstvu ministra unutrašnjih poslova sa rumunskim kolegom Raduom Stroeom potpisao je protokol o saradnji dvaju ministarstava.

Premijer Ponta je sinoć za predsednika Vlade Srbije priredio radnu večeru.

(Izvor: B92 )