Haos u Istanbulu: Suzavcem i vodenim topovima na demonstrante (FOTO, VIDEO)

Nekolicina ranjenih je nakon što je pogođena velikom količinom suzavca i biber spreja ostala da bez svesti leži na zemlji, dok je nekoliko ljudi sa povredama glave prebačeno u bolnicu, prenela je agencija AFP.

Pojedini demonstranti su povređeni prilikom pada jedne građevinske skele pri pokušaju da izbegnu policijsku intervenciju na trgu.

(old_image)

Foto: Beta, AP

Građevinski radovi na Taksimu su počeli prošlog novembra kako bi se zona oko tog čuvenog skvera pretvorila u pešačku. Taksim je tradicionalno mesto održavanja skupova i protesta, kao i popularna turistička destinacija.

Cilj tog kontroverznog građevinskog projekta je da se ublaži hronično zakrčenje ulica oko tog skvera.

(old_image)

Foto: Beta, AP

Demonstranti su pokušavali da spreče radnike da poseku drveće u parku Gezi na Taksimu koji leži preko puta spomenika Ataturku. Planirano je da umesto parka tu bude podignut šoping mol.

Kritičari ukazuju da bi taj projekat pretvorio trg u još jednu bezdušnu betonsku trgovinsku zonu čiji je cilj "pravljenje novca" i da bi istovremeno odvratio žitelje Istanbula za koje je taj trg bio popularno mesto za okupljanje.

(old_image)

Foto: Beta, AP

Protesti koji su počeli u ponedeljak prerasli su u šire demonstracije protiv islamističke Partije pravde i razvoja (AKP) turskog premijera Tajipa Erdogana, prenosi Rojters.

Policija se za prvomajske praznike sukobila sa desetinama hiljada demonstranata u Istanbulu, a takođe su održani protesti protiv vladine politike prema konfliktu u susednoj Siriji, kao i zbog nedavnog pooštravanja restrikcija na prodaju alkohola.

(old_image)

"Foto: Beta, AP

Mi nemamo vladu, imamo Tajipa Erdogana. Čak i pristalice AKP ističu da su oni izgubili razum, oni ne slušaju nas", rekao je profesor političkih nauka na Univerzitetu Bosfor Koraj Čaliskan koji je ucestvovao na današnjim protestima.

Na Taksimu su se decenijama održavali mitinzi miliona istanbulskih građana, a taj trg je takođe služio kao politička pozornica za demonstrante koji su na njemu svakodnevno iznosili svoje stavove o različitim temama.

Aktivisti za ljudska prava često optužuju tursku policiju da koristi neprimerenu silu u razbijanju protesta i previše suzavca i biber spreja.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još