Partizan poražen u polufinalu od dubrovačkog Juga

Jug važi za glavnog favorita završnog turnira, dok su crno-beli, koji su domaćini Fajnal-fora, napravili veliki uspeh plasmanom među četiri najbolje ekipa sa vrlo mladim timom.

Vaterpolisti Partizana su prvo poluvreme odigrali u grču, a kada su u drugom delu pokazali šta umeju, bili su jako blizu produžetaka, ali je Jug na iskustvo došao do finala, iako nije blistao.

Junak dubrovačkog tima je Aleksandar Ivović koji je preuzeo odgovornost u finišu kada se lomio rezultat, postigao gol skoro sa centra i potom iznudio peterac kojim je Janović rešio pitanje pobednika.

Nakon prvog kontakta sudije su isključile Čučkovića, što je gostujući tim iskoristio i poveo preko Nikole Janovića. Vaterpolisti Partizana se potom nisu snašli u dva napada, ali ni Jug nije blistao pred golom Sora.

Mogli su crno-beli do izjednačenja, ali je Matović pogodio prečku. Najbolju priliku za prvi gol u polufinalnu Partizan je imao kada je isključen Dobud, međutim, ni igrač više nije pomogao izabranicima Vlade Vujasinovića.

Ipak, novo isključenje Nikše Dobuda je urodilo plodom, pošto je Dušan Mandić zatresao mrežu za 1:1 i tako malo i probudio navijače na tribinama, koje nisu potpuno ispunjene. Malo je nedostajalo da Partizan povede, ali je Dedović šutirao pod faulom, a sudije se nisu oglasile, dok je zatim na drugoj strani Miho Bošković iz velike daljine matirao Sora za 2:1, pošto je poslao loptu tik uz levu stativu.

Golman srpskog tima je potom zaustavio udarac Janovića i tako sprečio Jug da se rezultatski odlepi u finišu prve četvrtine, koju su obeležili konta-faulovi.

Na samom startu druge deonice Jug je prvi put stekao dva gola prednosti, iako je Soro sjajno zaustavio udarac Pavlovića "sa sidra", lopta se odbila do Bušljea i on je pogodio za 3:1. Partizan nikako nije mogao da uđe u ritam, a nedostatak koncentracije bio je očigledan i kada je Bijač odbranio Čučkoviću čist zicer.

Dedović je u 12. minutu smanjio na 2:3, dok je onda ponovo zablistao Soro pred svojim golom i zaustavio udarac Ivovića, ali nije mogao Dobuda, koji je izdržao tri igrača na svojim leđima i opet doneo dva gola prednosti dubrovačkoj ekipi - 4:2.

Meč bi možda bio rešen već u prvom poluvremenu da nije bilo razgoropađenog Sora, koji je činio čuda, ali to nije bilo materijalizovano u napadu, pošto su crno-beli realizovali dve od šest situacija sa igračem više.

Na startu treće četvrtine Rackov je iznudio isključenje Ivovića, ali ni sedmi put Partizan nije iskoristio igrača više, a kada je Jug bio kompletan, uspeo je Vico na asistenciju Čučkovića da smanji na 3:4. Radost je kratko trajala, pošto je Pavo Marković poslao loptu pod prečku i kroz ruke Sora za 5:3.

Ipak, nisu se predavali crno-beli i nakon dva minuta igre u ovoj deonici pošlo im je za rukom da prvi put daju dva pogotka u jednoj četvrtini. Učinio je to Stefan Mitrović sa leve strane kada je iz prve matirao Bijača posle dodavanja Dedovića, ali je Bošković brzo vratio Jugu dva gola prednosti - 6:4.

Usledila je nešto rastrzanija igra na obe strane, Bošković je pogodio prečku, a Partizanu je istekao napad, da bi zatim Soro sa igračem manje sačuvao mrežu. Miran period prekinuo je Dušan Mandić kada je poslao projektil za 5:6 minut pre odlaska na mali odmor.

Na startu poslednje četvrtine mogao je Stefan Mitrović da izjednači, ali je iz dobre pozicije vrhovima prstiju prebacio loptu preko prečke. Usledio je kraći prekid, pošto su se vaterpolisti Juga žalili da se Mandić vratio pet sekundi pre isteka kazne. Nervozu rivala iskoristio je Miloš Ćuk kada je jednu loptu poslao između ruke i tela Bijača za izjednačenje - 6:6.

Mogla su Jugu dva napada uzastopno da propadnu, pošto im je sviran kontra-faul, ali je onda u poslednjoj sekundi drugog napada Aleksandar Ivović skoro sa centra pogodio sam gornji desni ugao za 6:7. Isti igrač je potom pobegao Mandiću i iznudio peterac, koji je Janović pretvorio u 8:6 na tri minuta pre kraja.

Dramu je vratio Rackov projektilom iz velike daljine, a onda je Soro sačuvao mrežu sa igračem manje, ali se crno-beli nisu snašli u dva napada kada su mogli da dođu do produžetaka, pa je Jug sa 8:7 slavio prolaz u finale.

U drugom polufinalu od 20.15 časova sastaju se Crvena zvezda i španska Barseloneta.

Izvor: BLIC, N. Todorović

Pogledajte još