Tadić sa predsednikom Azerbejdžana o energetskom potencijalu

Kako je navedeno u saopštenju Demokratske stranke, Tadić koji u Bakuu učestvuje na dvodnevnom svetskom forumu o interkulturalnom dijalogu razgovarao je sa Alijevim o potencijalima saradnje dve zemlje i važnosti razvijanja interkulturalnog dijaloga i tolerancije.

Tadić i Alijev su naglasili značaj foruma i važnu ulogu interkulturalnosti u međunarodnim odnosima, a govorili su i o značaju dijaloga između različitih kultura na globalnom nivou, ali i o konkretnim iskustvima iz svojih zemalja.

Kako je navedeno, oni su zaključili da je razvijanje dijaloga posebno važno u rešavanju problema sa kojima se suočava i naš region zbog specifičnosti religijskih i kulturoloških ukrštanja.

U kontekstu razgovora o važnosti razvijanja dijaloga među različitim kulturama i religijskim zajednicama, posebno su naglasili značaj povezanosti Balkana i regiona Kavkaza.

Alijev i Tadić, koji je bivši predsednik Srbije, saglasili su se da je neophodno negovati religijsku toleranciju sa stanovišta poštovanja različitih kulturnih identiteta, ali i globalne bezbednosti.

U saopštenju je istaknuto da je poseban deo razgovora posvećen energetskoj bezbednosti i izgradnji gasovoda prema Evropi, kao i da su zaključili da je ta tema posebno aktuelna s obzirom da će uskoro biti izabrana jedna od dve gasne rute koje će ići od Azerbejdžana prema evropskim zemljama.

Tadić i Alijev su se složili da, bez obzira koja od dve opcije za izgradnju gasovodne rute bude izabrana, Srbija se može na njih povezati interkonektorima, što bi za nju u energetsko-bezbednosnom smislu bilo veoma značajno.

Oni su razgovarali i o nastavku saradnje između Srbije i Azerbejdžana i budućem ostvarivanju potencijala koje im takva saradnja omogućava, a tokom razgovora više puta su naglasili prijateljski odnos između dve zemlje i značaj koji takav odnos može imati u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

Pogledajte još