Nikolić: Silom nismo hteli da prisvajamo tuđe

On je, na otvaranju nove stalne postavke rekonstruisanog Muzeja Srpske pravoslavne crkve (SPC), istakao da se Srbi ne pridržavaju samo deklarativno hrišćanskih vrednosti koje proklamuju da je oteto prokleto.

"Silom nismo hteli da prisvajamo tuđe, ali smo se trudili da svoje sačuvamo i očuvamo", rekao je Nikolić.

Kako je naglasio, ratovi, izbeglištvo i pritisci nisu umanjili ljubav srpskog naroda prema pravdi, slobodi, domovini, prijateljima i veri, a "istorija srpskog duhovnog bića utkana je u brojne predmete, prvobitno pohranjene u riznice, nekada posebne prostorije pri oltaru".

Zato, ukazao je on, stalno treba raditi na popuni zbirki, naučnim istraživanjima i učestvovati na međunarodnim skupovima, jer će to omogućiti da, sagledavanjem prošlosti, imamo bolji pogled na budućnost, koju ćemo, oslonjeni na saznanja o sopstvenim korenima, bolje razumeti i smelije stvarati.

"Ne smemo dozvoliti da nas unište tako što ćemo zaboraviti sopstvenu istoriju, ili nećemo, ili ne smemo da je razumemo na pravi način. Ko ne ume, niti sme da igra, neka se ne hvata u srpsko kolo", poručio je Nikolić.

On je rekao da je višegodišnja obnova muzeja SPC završena, ali da to nije kraj, jer vlast i dalje neumorno radi na obnavljanju drugih muzeja u Srbiji, posebno Narodnog i Muzeja moderne umetnosti.

"Čuvanjem onoga što je naše, upoznajemo sopstvenu prošlost, suočavamo se sa istorijom, kako bismo razumeli i spoznali sadašnjost"
, zaključio je on.

(old_image)
Foto: Beta

Patrijarh SPC Irinej istakao je da se odavno osećala potreba da se muzej proširi, ali do sada nije bilo prilike, mada i ovo što je urađeno nije trajno rešenje.

"Imamo toliko blaga, nasleđenog od 13. veka do naših dana, pa bi bilo potrebno naći trajno rešenje za muzej, da bi ono što sada držimo u depoima moglo dobiti svoje mesto", objasnio je on.

To, dodao je Irinej, nisu mali i bezvredni predmeti, jer oni predstavljaju naše kulturno i duhovno nasleđe i stvaralaštvo sa svih prostora gde se nalazio naš narod.

Patrijarh je zahvalio Vladi Srbije i, posebno, Ministarstvu kulture što su pomogli i stvorili uslove da se, prvi put veliko i dragoceno blago SPC učini dostupnim javnosti.

Muzej SPC, koji ima više od 30.000 muzejskih jedinica, otvoren je 1954. godine, a zatvoren je za posetioce 2011, kada je počela njegova temeljna rekonstrukcija.

Izvor: Blic

Pogledajte još