Jeremić: Očekujemo da Vatikan čuva naše svetinje

Ovo je za Novosti poručio predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, posle posete Svetoj stolici, gde se u petak sreo sa papom Franjom, ministrom spoljnih poslova Dominikom Mambertijem, ali i sa premijerom Italije Enrikom Letom.

U nizu aktuelnih svetskih tema neizbežno je bilo i pitanje Kosova, čiju nezavisnost papska država - ne priznaje.

"Moje sagovornike u Vatikanu najviše je zanimalo Kosovo, i to kako Srbija gleda na najnoviji razvoj događaja. Ključna tema bila je i socijalna komponenta održivog razvoja. Papa je veoma zainteresovan za socijalne teme i u tom kontekstu smo razmenili mišljenja o razvojnoj agendi UN. Predstavili smo i tematsku debatu koju o problemima socijalne nejednakosti u svetu organizujemo u GS UN 8. jula, i za nju je pokazano veliko interesovanje. Razgovarali smo i o pitanjima ugroženosti hrišćana na Bliskom istoku, pogotovo u Siriji".

Prvi čovek Generalne skupštine UN je papi Franji poklonio ikonu Svetog Save, rad prizrenskih majstora. "Preneo sam mu da autori te ikone više ne žive u Prizrenu. I to je bio način da prenesem papi da se založi za zaštitu hrišćana na Kosovu i Metohiji", kazao je Jeremić

Ima li papa Franja predlog za rešenje tog velikog žarišta?

"Pred našim očima se odvija jedna od najvećih humanitarnih katastrofa u svetu u poslednjih ko zna koliko godina. To što se dešava preti da se raširi u regionu i da ga na jedan izuzetno opasan način destabilizuje, s mogućim trajnim posledicama po bezbednost čitavog sveta, imajući u vidu hemijsko oružje koje se na tom prostoru nalazi. Izrazio sam veliku zabrinutost, preneo zaključke GS UN, koja je usvojila rezoluciju pre nekoliko nedelja. Nedavno sam i s mojim evropskim sagovornicima razgovarao o tome kako bi mogla da se sprovede inicijativa o sazivanju konferencije za zaustavljanje krvoprolića u Siriji".

Jeste li s najvišim evropskim zvaničnicima razgovarali i o Srbiji?

"Kad imate priliku da se vidite s najuticajnijim ljudima u EU, to svakako može da bude iskorišćeno i za neke razgovore na temu o zemlji iz koje dolazite. Ja sam to, naravno, i učinio. Ali, zvanično smo razgovarali samo o odnosima EU i UN".

Jeste li im nagovestili reforme UN?

"Da, mislim da će biti potrebne strukturne promene u UN, da bi one mogle efikasno da preuzmu sprovođenje zadatka koji su im prošle godine dali svetski lideri".

Do sada je najviše pažnje izazvala ona rasprava koju ste održali o Haškom tribunalu. Sprema li se neki zvanični dokument o tome?

"Bila je to izuzetno značajna debata. Ispostavilo se da je bila najveća javna rasprava u istoriji GS UN. Dokument koji trenutno sačinjavam, a koji predstavlja rezultat te rasprave, uskoro će biti završen i postaće javni, sa zvaničnim pečatom UN. U njemu će biti predstavljeni stavovi koje su iznele države članice, kao i eksperti pozvani da u tome učestvuju. To je prvi put da se pitanje međunarodnog krivičnog pravosuđa otvorilo tako javno. Mogli su se prvi put čuti i kritički tonovi. Rasprava je otvoreno pokrenula razgovor o tribunalima i otvorila prostor za buduće političko delovanje, ukoliko se države članice za tako nešto opredele".

Nedostaje li vam Srbija? Spekulisalo se da ćete se politički aktivirati po povratku u domovinu, ali i da ćete nastaviti diplomatsku karijeru u nekoj svetskoj instituciji...

"Uskoro se vraćam u Srbiju, nakon isteka mandata. O daljem političkom angažmanu govoriću tada. Relativno sam često u Beogradu. Bio sam na Oplencu na sahrani četiri člana porodice Karađorđević".

Izvor: B92, Novosti

Pogledajte još