Kako je proveo poslednje godine: Dokumenta o Al Kaponeu na aukciji

Iako mnogi znaju Kaponea po "Masakru na dan Svetog Valentina" u kojem je 1929. ubijeno sedam članova rivalske bande Bagsa Morana, malo se zna o poslednjim godinama njegovog života - napadima demencije i izlivima besa zbog sifilisa.

Na aukciji u Nju Hempširu biće ponuđeno Kaponeovo pismo jednom od lekara, deo lekarskog kartona, zvanična kopija smrtovnice, porodična slika sa suprugom Me, ćerkom i zetom, kao i 23 slike kako leži u bronzanom kovčegu za pogreb.

Kolekcija nudi uvid u poslednje godine života najozloglašenijeg američkog kriminalca, koji je 1947. umro na svom imanju u Palm Ajlendu, u Majami Biču, u 48. godini.

Aukcijska kuća "RR Auction" došla je do kolekcije od porodice doktora Keneta Filipsa iz Majamija koji je bio Kaponeov lični lekar.

U zbirci je i dugačko pismu Filipsu od specijaliste za sifilis Džozefa Mura koji je bio uključen u lečenje Kaponea. On je Kaponeovoj porodici predložio da unajmi medicinskog tehničara koji bi glumio šofera kako bi se javnost zaštitila od Kaponeovih nasilnih ispada zbog njegove demencije.

"Ako, kojim slučajem, gospodin Kapone izvede neisprovocirani napad na nepoznatu osobu, verovatno će se naći u sudu zbog remećenje mira i, kao rezultat, sudija će uvideti da je lud i poslati ga u psihijatrijsku bolnicu", naveo je Mur.

Mur je lečio Kaponea nekoliko godina počevši od njegovog puštanja iz zatvora 1939, gde je proveo skoro osam godina zbog utaje poreza i krijumčarenja.

Al Kapone, rođen u Njujorku, školu je napustio u 6. razredu, pridružio se uličnoj bandi i vrlo brzo pokazao da mu nije teško da ubije rivala. U Čikago je otišao na poziv mafijškog bosa Džonija Torija, a sam je šef postao 1925. kada je imao 26 godina.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još