Đaci mogu da odahnu: Čekaju ih lakši zadaci na maloj maturi

Iako postoji sumnja da će mala matura biti lakša kako bi se prikrilo neznanje učenika, koji na probnom testu u proseku nisu tačno odgovorili na polovinu pitanja iz srpskog jezika, u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da je namena probnog testa drugačija, iako ima istu strukturu kao i test sa završnog ispita, piše "Blic".

"On, pre svega, služi za pripremu učenika i samoprocenu znanja, a ispitivačima služi kao poligon za proveru određenih načina i procedura testiranja. Zbog ove razlike u nameni i razlike u motivaciji s kojom učenici pristupaju testu, uobičajeno je da probni testovi budu nešto teži od glavnog testa. Uputstvo za bodovanje koje se odnosilo na pravopis i upotrebu ćirilice korišćeno je u istraživačke svrhe samo na probnom testu, pa na završnom ispitu odgovori neće biti bodovani na ovaj način", kažu u Zavodu.

Probni test iz srpskog jezika održan u maju sadržao je 20 zadataka iz svih oblasti kao na završnom ispitu. Proveravani su veština čitanja i razumevanje pročitanog, pisano izražavanje, gramatika, leksika, narodni i književni jezik i književnost.

"Razlika ovogodišnjeg probnog testa u odnosu na dosadašnje testove i završni ispit u junu je u tome da meri poštovanje pravopisne norme u zadacima s otvorenim odgovorom tako što se pravopis vrednuje kao zasebna komponenta pisanja, sadrži više zadataka s otvorenim odgovorom i više književnoumetničkih tekstova primerenih uzrastu učenika. Promene smo uveli uvažavajući zahteve stručne javnosti poslednjih godina da treba vrednovati pravopis u pitanjima s otvorenim odgovorom, da treba ispitivati razumevanje pročitanog na primerima književnoumetničkih tekstova i da se poštuje jezička kultura, odnosno da se piše ćiriličkim pismom kada su pitanja formulisana na ćirilici", navode u Zavodu.

U ispitnim pitanjima na maloj maturi biće 40 odsto pitanja osnovnog nivoa znanja, 40 odsto srednjeg i preostalih 20 odsto višeg nivoa znanja.

Pitanja na završnim ispitima su otvorenog tipa, gde učenik sam formuliše odgovor, i zatvorenog tipa, gde učenik bira odgovor među ponuđenim.

(Izvor: Blic - Isidora Kranjčević)

Pogledajte još