Sve više roditelja koji ne dozvoljavaju vakcinisanje dece, stručnjaci zabrinuti

"Zdravstveni radnici ne znaju šta da rade u situaciji kad roditelj ne pristaje na vakcinisanje deteta, iako je imunizacija protiv zaraznih bolesti obavezna po zakonu", izjavio je epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda dr Predrag Kon.

On je kao primer naveo vakcinaciju protiv dečje paralize, kojom je u glavnom gradu u 2012. bilo obuhvaćeno 95 odsto dece, a trećom revakcinacijom njih 56 odsto. Protiv difterije i tetanusa je revakcinisano 61 odsto dece.

Stručnjaci "Batuta" ističu da je, "i pored brojnih preporuka o velikom značaju imunizacije protiv gripa, prvenstveno kod osoba koje pripadaju grupama u riziku, u periodu nakon pandemijske godine primetan trend nepoverenja u ovu preventivnu meru".

"To nije srpski, to je svetski trend", izjavio je prof. dr Branislav Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu i dodao da "svakako postoje razlozi za rezerve prema pojedinim vakcinama", ne samo protiv gripa.

Roditelji na internetu nalaze informacije o različitim neželjenim dejstvima, a nepoverenje raste zbog toga što proizvođači pokušavaju da ih minimizuju.

Ističući da postoje vakcine koje su apsolutno neophodne, a pri tome su dugo u primeni i pokazale su se kao sigurne, on je rekao da bi bilo glupo da neko umre od difterije ili tetanusa u 21. veku.

On je ocenio da se malo radi na tome da se nađe racionalan kalendar vakcinisanja i da se roditeljima objasni bilo šta u vezi sa mogućnim neželjenim dejstvima, uključujući i činjenicu da bi ona mogla bitno da se umanje ako se detetu daje vitamin C tri dana pre i tri dana posle vakcinisanja

(Izvor: Tanjug, 021.rs)

Pogledajte još