Dačić: Daleko smo mi od bankrota

"Javna potrošnja se mora smanjiti, ali je problem u tome što su penzije i plate već male", rekao je Dačić u Jagodini, gde je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike kartona i kartonske ambalaže ruske kompanije "Nort karton".

"Sigurno da se teret krize ne može prevaliti samo na najsiromašnije. Nama nije prioritetna politika zamrzavanje ili smanjivanje plata i penzija. Niko ne govori o tome da je to bilo čiji partijski stav, već govorimo o realnim podacima o tome da plate i penzije ne treba da se smanjuju, ali je pitanje koliko brzo treba da rastu imajući u vidu ekononsku situaciju", naveo je Dačić.

Premijer je najavio da će o tome sutra razgovarati s potpredsednikom vlade Aleksandom Vučićem i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem.

Dačić je podsetio da je o ekonomskoj krizi govorio i u svom ekspozeu u Skupštini kada je izabran za premijera.

"Bio sam u parlamentu da čujem koji su to predlozi i nisam ih čuo. Pitao sam one koji su predlagali zašto to nisu preduzeli kada su bili na vlasti. Svako je čekao nekog drugog", rekao je Dačić.

On je naveo da je sadašnja vlada prva vlada koja se suočava s problemima i ne zove ih problemima nego izazovima, i ponovio da je cilj bolji život građana.

"Da bi se živelo bolje neophodno je da postoji politička i regionalna stabilnost. Radimo na tome na isti način kao što smo veoma odgovorno, u cilju budućnosti Srbije, pristupili razgovorima s Prištinom i stvaranju stabilnosti u čitavom regionu da bi investitori mogli da dolaze u Srbiju. Sa takvom ozbiljnošću treba pristupiti i stabilizaciji ekonomskih prilika i društvenom rastu", naveo je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da će se o tome tek razgovarati, ali se o merama neće govoriti na sednici vlade u ponedeljak.

"Naš cilj mora da bude da Srbija do kraja mandata ove vlade ima ozbiljniju stopu društvenog rasta, jer s rastom od jedan ili dva odsto građani sigurno ne mogu da osete boljitak u svom životu", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da vlada ne beži od problema i da ih neće stavljati pod tepih i čekati neku novu vladu da ih reši.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još