Žestoki sukobi u Istanbulu: Policija se povlači, demonstranti zauzeli centralni trg (FOTO)

Kako javlja agencija Frans pres, nekoliko hiljada demonstranata preplavilo je ovaj deo grada pošto je policija uklonila juče postavljene barikade i počela da se povlači sa trga.

U međuvremenu, predsednik Turske Abdulah Gul apelovao je da prevlada zdrav razum i da se uspostavi mir pošto su protesti zbog rekonstrukcije trga dostigli "zabrinjavajući nivo".

(old_image)

Gul je u saopštenju, takođe, pozvao policiju da ne primenjuje prekomernu silu. S druge strane, premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je ranije danas pozvao demonstrante, koji protestuju od 28. maja, da se hitno raziđu, priznao je da je tokom intervencije policije bilo slučajeva "ekstremnog" reagovanja protiv demonstranata i da će oni biti istraženi.

(old_image)

- Tačno je da je bilo nekih grešaka, ekstremnog reagovanja policije - rekao je Ergodan nakon dvodnevnih sukoba policije i demonstranata u Istanbulu, u kojima je, prema informacijama medicinskih radnika, povređeno blizu 1.000 ljudi, a nekoliko ljudi izgubilo vid pošto je pogođeno kanisterima suzavca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u međuvremenu je saopštilo da će se pokrenuti postupak protiv policajaca koji su upotrebili prekomernu silu.

Zbog događaja u Turskoj i broja povređenih u sukobima sa policijom zabrinutost je izrazio i Stejt department, dok su "Amensti internešenel" i Evropski parlament posebno zabrinuti zbog prekomerne upotrebe sile protiv demonstranata i ističu da takvo reagovanje samo podstiče širenje protesta.

(old_image)

Izvor: Agencije, Blic

Pogledajte još