Skupština o bezbednosti proizvoda i elektronskoj trgovini

BEOGRAD, 25. maja 2009. (Beta) - Skupština Srbije nastavila je u ponedeljak sednicu raspravom o amandmanima na predloge zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i o elektronskoj trgovini.

Na početku rada, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović zatražio je pauzu dok se poslanicima prosledi mišljenje Vlade o amandmanima i naveo da se ponavlja situacija da poslanička grupa SRS ne dobija materijale. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović odgovorila je da je mišljenje Vlade o amandmanima prosleđeno 14. maja i rad je nastavljen.

Predlog zakona o bezbednosti proizvoda, prema obrazloženju predlagača, treba da uvede međunarodne standarde u toj oblasti i osigura da na čitavoj teritoriji Srbije budu zabranjeni proizvodi koji ugrožavaju zdravlje građana.

Predviđeno je uspostavljanje RAPEKS sistema, odnosno sistema brze razmene informacija - obaveštavanja i uzbunjivanja između nadležnih organa i organizacija u Srbiji o preduzimanju mera u vezi sa rizicima koje opasan proizvod predstavlja po zdravlje i bezbednost potrošača. RAPEKS sistem postoji u zemljama članicama EU.

Pogledajte još