Danas izbori u Zemunu: Pobeda SNS vodi ka novim opštim izborima

Izbori u Zemunu, ukoliko se ostvare predviđanja analitičara o ubedljivoj pobedi SNS, verovatno će predstavljati uvod u izbore u Beogradu, ali i na republičkom nivou.

Prema rečima analitičara i urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića, ishod zemunskih izbora uticaće na buduća politička dešavanja, jer će glasanje u ovoj beogradskoj opštini u velikoj meri biti pokazatelj raspoloženja među građanima i odnosa snaga na političkoj sceni.

Građani Zemuna danas će birati nov sastav opštinskog parlamenta, a za odbornička mesta nadmetaće se ukupno 14 izbornih lista. Nov lokalni parlament trebalo bi da bude konstituisan u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora. Pravo glasa na predstojećim izborima ima oko 160.000 građana, koji će se izjašnjavati na 106 biračkih mesta. Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati, a izborna tišina, tokom koje je zabranjena izborna propaganda, počela je 30. maja u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta.

- Bez obzira na to što lokalni izbori nikada ne odražavaju pravo stanje stvari i raspoloženje građana, Zemun će ipak biti solidan pokazatelj rejtinga koji SNS ima među biračima. Ubedljiva pobeda SNS na izborima u Zemunu ojačala bi poziciju naprednjaka u vlasti, ali i Vučića u SNS. Pored toga, pojačala bi pritisak na gradsku vlast i otežala poziciju Dragana Đilasa - objašnjava Vukadinović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da bi pobeda naprednjaka u Zemunu sigurno imala određenu političku težinu, ali da ona nužno ne mora da znači da će izbora biti i na nivou grada.

- Sigurno će izbori u Zemunu pokazati da je rejting naprednjaka drastično skočio. Videćemo da li je to dovoljan motiv za njih da idu na izbore, jer na republičkom nivou to zavisi isključivo od njih - kaže Stanković.

Naprednjaci računaju da će rezultati izbora u Zemunu biti takvi da će pokazati da DS i Đilas ne uživaju podršku građana, odnosno plan je da se odmah po formiranju nove opštinske vlasti zatraži raspisivanje izbora u gradu.

Izbori u Beogradu planirani su za jesen, a moguće je da u istom terminu eventualno budu raspisani i vanredni republički izbori. Podsetimo, potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je nedavno za Kurir da na lokalnim izborima u Zemunu očekuje ubedljivu pobedu - da SNS osvoji između 40 i 50 odsto glasova.

- Uvek postoji mogućnost da se izbori u Zemunu gledaju na širi način - ako pobedite ubedljivo, postavlja se pitanje legitimiteta gradske vlasti - rekao je tada Stefanović.

Izvor: Boško Vukčević za Kurir

Pogledajte još