Požar na kruzeru: Posada sprečila tragediju (VIDEO)

'Bravo, bravo, bravo!!!', bile su reči koje su 27. maja u 2 sata i 25 minuta u noći s razglasa probudile putnike i posadu 17 godina starog kruzera. Njih više od tri hiljade. Članovi posade, obučeni poput marinaca znali su da je 'bravo' šifra za požar i da se što pre, u punoj opremi, moraju pojaviti na dogovorenoj poziciji, piše Slobodna Dalmacija.

Grandeur of the Seas bio je usred sedmodnevnog krstarenja od američkog Baltimora do bahamskog ostrva Kokokej kad je na krmi izbio požar i kad su misiju spašavanja na Atlantskom okeanu u svoje ruke preuzeli mornari, među kojima su najbrojniji bili Hrvati.

Vatra je izbila između treće i šeste palube na krmi broda, a plamen je doslovce gutao sve pred sobom. U sekundi je pred njihovim očima nestajala brodska oprema.

Borba s plamenom trajala je tri i po sata, a hrabra, pribrana i uvežbana posada najzaslužnija je što nije došlo do tragedije o kojoj bi svet danima govorio.

Brod kompanije 'Royal Caribbbean' nijednog trenutka nije izgubio pogon, stabilnost i mogućnost manevrisanja i na kraju je stigao do Friporta.

Gosti su bili oduševljeni i bukvalno su grlili svoje garave spasioce. Kada su izašli na kopno putnici su zatražili da se mornari postroje kako bi im mogli zahvaliti. Pljesak se dugo nije stišavao, bile su to prave stadionske ovacije, da bi na kraju usledila kolektivna zahvalnica iz 2220 grla: 'Bravo, bravo, bravo!', piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pogledajte još