Rožaje: Tortura kao opomena

Sumnjam da su moju otmicu, zajedno sa kriminalcima sa Kosova, organizovali šverceri cigareta Meho, Bajram i Mujo Mujević kao i Enver Murić, službenik Agencije za nacionalnu bezbednost u Rožajama, da bi me uplašili, zato što sam pokušao da raskrinkam njihov posao oko šverca cigareta.

Ovo je posle otmice, surovog mučenja i povratka iz Peći, gde je pronađen i potom saslušan, kazao pripadnicima policije Rožajac Muharem Fejzić (32), čovek koji je pre dvadesetak dana javno progovorio o desetinama miliona vrednom prekograničnom švercu cigareta između Crne Gore i Kosmeta.

Fejzić je ispričao kako mu je sa nekoliko vozila pripremljena zaseda u četvrtak oko 22 sata u tunelu u Besniku, kako su ga maskirane osobe izvukle iz kola, strpale u druga, potom vozile stavivši mu džak na glavu.

Usledilo je pešačenje, ponovo vožnja, pa onda tortura usijanom napravom. Škljocanje pištolja i na kraju izbacivanje iz podruma u kome je bio mučen u selu Jablanica nadomak Peći.

Čitavo Rožaje dobro zna da se šverc organizuje uz podršku moćnika iz DPS i korumpiranih funkcionera policije, posebno pogranične i ANB. Obraćao sam se pismima ambasadorima SAD, ambasadoru EU u Crnoj Gori Mitji Drobniču sa molbom da svojim autoritetom skrenu pažnju nadležnim organima i institucijama da hitnom reakcijom razbiju švercersku mafiju“, rekao je jedan od lidera DF Nebojša Medojević koji je sa Fejzićem pre tri nedelje održao konferenciju za novinare u Skupštini Crne Gore.

Obilazićemo češće kuću Fejzića kao i njihov katun, saopšteno je u nedelju iz Uprave policije Crne Gore, čiji zvaničnici su u petak posle vesti o njegovoj otmici između redova poručivali da je reč o manipulaciji.

Fejzić je objavio da poseduje i video-snimke šverca cigareta, koje je potom predao tužilaštvu u Rožajama, bez obzira na to što su mu pre toga neki od njih obrisani u sedištu ANB u tom gradu. Prećeno mu je da će proći kao bivši načelnik policije u Rožajama Ernad Kalač, koji je prema zvaničnoj verziji, izvršio samoubistvo na grobu svoje kćeri u Kalačama nedaleko od Rožaja.

U Crnoj Gori se pamti slučaj četvorice policajaca-graničara, koji su zbog javno iznošenih priča o švercu cigareta ali i nafte i droge, bili prisiljeni da zbog pretnji kriminogenih krugova napuste državu i zaštitu za sebe i porodice potraže u inostranstvu.

Posle višemesečnog izgnanstva i obećanja tadašnjeg premijera Igora Lukšića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića da im garantuje sigurnost, u Rožaje su se vratili Hamdija Murić, Mithat Nurković i Rešad Kalač, koji su ponovo obukli uniforme i nisu se više oglašavali o švercu duvana iz fabrike "Tara" u Mojkovcu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još