Kriza identiteta: Bošnjak ili Bosanac

Spor je oko termina "Bošnjak", "Bosanac" ili "musliman", a tumačenja njihovih političkih i verskih lidera su različita, što srpski političari tumače pravom krizom identiteta kod Bošnjaka, pišu „Novosti“.

U Sarajevu strahuju da bi brojni Bošnjaci u BiH, zbog neupućenosti, ali i "tradicionalnih strahova od ličnog identifikovanja", mogli lako postati "ostali".

U popisu vide mogućnost "razbijanja bošnjačkog nacionalnog bića", jer upozoravaju da bi se svi odgovori, koji se tiču nacionalne identifikacije, ukoliko ne budu precizirani samo kao "Bošnjak", u statističkoj obradi mogli svrstavati u kategoriju "ostali".

Ako se budemo izjašnjavali verskom odrednicom, bićemo suočeni sa problemom da će nas među evropskim narodima prepoznavati kao versku skupinu i na taj način nećemo moći participirati u pravima koja imaju ostali evropski narodi“, kazao je Tarik Zaimović, predsednik UO Fondacije "Popis 2013".

PROBLEM JEZIKA
NI među bošnjačkom populacijom nije razjašnjeno pitanje: zašto Bošnjaci ne govore - bošnjačkim jezikom, kao što Srbi govore srpskim, Hrvati hrvatskim, već - "bosanskim"?
„Vera vam je islam, ali kada odgovarate na pitanje o nacionalnosti, morate reći da ste Bošnjaci, a da vam je jezik bosanski jezik. Te tri stvari su za nas sada najbitnije i morate na njih znati odgovoriti“, savetuju najviši zvaničnici IZ u BiH vernike muslimanske veroispovesti.

Sarajevski intelektualci tvrde da je mnogo onih, posebno u Srpskoj, koji još ne vide razliku između pojma "musliman" i "Bošnjak", te da će svako ko popisivaču odgovori da je "musliman", "musliman-Bošnjak", "Bosanac" ili "Bosanac-musliman" biti evidentiran kao "ostali".

Zaimović kaže da će popis stanovništva "definisati sliku Bošnjaka".

Bilo koje drugo izjašnjavanje, osim nacionalne odrednice "Bošnjak", anketiranog predstavnika tog naroda svrstaće u kategoriju "ostalih", dakle nekonstitutivnih naroda“, naglasio je on.

Problemi sa kojima su Bošnjaci danas suočeni su, kaže, nejasna etnička identifikacija, nepoznavanje sadržaja popisnog listića, uloga dijaspore, kao i nespremnost da aktivnije učestvuju u realizaciji popisa.

Zbog ovog problema, u dvorištima svih džamija u bratunačkoj opštini postavljeni su veliki transparenti sa natpisima koji služe kao uputstva Bošnjacima-muslimanima kako treba da se izjašnjavaju prilikom predstojećeg popisa stanovništva. Na transparentima velikim slovima piše: "Vera - islam, nacija - Bošnjak, jezik - bosanski".

Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da je kod Bošnjaka očigledan problem traženja identiteta.

Imaju pravo da se izjašnjavaju kako žele. Niko im to ne sme, niti može da ospori. Međutim, kada svojataju Bosnu kao svoju državu, onda su Bosanci, a istovremeno na popisu žele da budu Bošnjaci, onda to znači da nema pravog osnova tzv. bosanskom jeziku“, rekao je Jovičić.

Izvor: Novosti

Pogledajte još