fbpx

Poništeno sedam postupaka

Komisija za zaštitu prava ponuđača Uprave za javne nabavke objavila je da je u junu u celini poništila sedam postupaka javnih nabavki, dok je delimično poništeno 16 postupaka.
Kako je navedeno, usvojeno je 23 zahteva za zaštitu prava ponuđača, odbijeno je 16 zahteva, četiri zahteva su odbačena, donete su i četiri odluke kojima je obustavljen postupak zaštite, dok je u jednom slučaju zahtev za zaštitu prava vraćen naručiocu. Najčešći razlozi za poništenje postupka javnih nabavki u celini bili su neadekvatno pripremljena dokumentacija naručioca, tako da ponuđači na osnovu nje nisu mogli da pripreme ispravne ponude ili da objektivno ocene elemente kriterijuma. Ponuđačima je najčešće, zbog loše pripremljunih ponuda, bio onemogućen ravnopravan položaj i konkurencija, a događalo se da naručilac nije primio dve nezavisne ispravne ponude od strane dva različita ponuđača, kao uslov za izbor najpovoljnijih ponuda.
Najčešći razlozi za delimično poništenje postupka javnih nabavki bili su nejasno, objektivno neproverljivo i neobrazloženo bodovanje elemenata kriterijuma na osnovu kojih se rangiraju ponude i na osnovu kojih se bira najbolja ponuda. Dešavalo se da ponuda podnosioca zahteva bude neosnovano tretirana kao neispravna i zato isključena iz daljeg bodovanja, ali i da budu bodovane ponude koje su morale biti isključene jer ne ispunjavaju osnovne zakonske uslove. Komisija je na primer u celini poništila nabavku računarske opreme za beogradsku filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje vrednu 13,2 miliona dinara, na zahtev kompanije „MP soft grup“ (MP soft Group) iz Beograda i to zbog različitih podataka u zapisniku o otvaranju ponude i u ponudi izabranog ponuđača. Zbog neispravne ponude izabranog ponuđača delimično su poništene nabavke Javnog preduzeća „Toplana Loznica“ koja ja naručila projekat unapređenja sistema daljinskog grejanja vredan 136 miliona dinara, a čije su poništenje zahtevali „Termoelektro“ iz Veternika i beogradski „Energoprojekt oprema“. Delimično je poništen i postupak nabavke oftalmološke opreme koju je Ministarstvo zdravlja naručilo za 115 miliona dinara, jer je ponuda beogradskog „Junikoma“ (Yunicom) neosnovano ocenjena kao neispravna. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.