Umro Vito Paraćinac - legenda Gornjeg Milanovca: Ceo život razbijao beton, umro na gradilištu

Rođen je u Paraćinu a u Gornji Milanovac stigao u 18. godini i čitav radni vek proveo u Građevinskom preduzeću “Graditelj”, radeći isključivo na “pikameru” (mašina koja razbija beton i asfalt) što je stvaralo nesnosnu buku.

Takva buka svakome je skretala pažnju i po tome su upoznali Vita Paraćinca za koga je “Graditelj” bio dom, porodica i prijatelji, a on zaštitni znak Gornjeg Milanovca.

Stanovao je u radničkim barakama sa sezonskim radnicima, a kada je otišao u penziju dobio je posebnu sobu u tom objektu, odakle je odlazio da sluša “pikamer” i gleda gradilišta, gde je preksinoć i preminuo.

Iako vest o njegovoj smrti nigde nije objavljena, u gradu su izgovarane samo tri reči: “Umro Vito Paraćinac”. Juče su osvanule čitulje na kojima je napisano da su ožalošćeni prijatelji i Gornji Milanovac.

Vlasnik prodavnice pogrebne opreme Nenad Paunović sve je besplatno obezbedio i organizovao spremanje hrane koja je na grobu deljena svima koji su, u velikom broju, došli da ga isprate.

Već danas je pokrenuta akcija da se u čitavom gradu organizuje sakupljanje sredstava i da se za šest meseci podigne spomenik, kao i da se za te potrebe zatraži pomoć i od lokalne samouprave u Gornjem Milanovcu.

Izabran je i odbor od tri člana koji će 12. jula, po srpskom običaju, Vitu Paraćincu organizovati izdavanje četrdesetodnevnog pomena.

Izvor: Beta

Pogledajte još