Do ombudsmana i preko Skajpa

Inicijativom “Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima”, biće omogućeno da žitelji 15 gradova ostvare kontakt sa republičkim ombudsmanom, dobiju pomoć, a ukoliko to nije prava adresa za rešavanje njihovih problema, budu posavetovani kojim organima da se obrate.

Poverenje u ombudsmana
U proteklih pet godina kancelariji u Beogradu obratilo preko 55 hiljada ljudi sa različitim problemima, a u prošloj oko 4.500 hiljade njih, što svedoči da imaju poverenje u ovu instituciju.

Projekat se sprovodi sa 15 biblioteka u Srbiji, među kojima je i čačanska.

Janković je takođe naveo da se kancelariji ombudsmana, od njenog osnivanja obratilo 250 građana Moravičkog okruga, a samo u prošloj godini 80.

Prema njegovim rečima, nezadovoljni građani tog okruga od sledećeg ponedeljka,
10. juna, moći će direktno da se obrate stručnoj službi zaštitnika građana u Beogradu putem Skajpa iz čitaonice Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke dva puta nedeljno.

Najčešće pritužbe na nepoštovanje rokova

Žitelji Beograda su, stiče se utisak, privilegovani, jer su im dostupne sve državne institucije i službe, pa je cilj ove inicijative da približi građane Zaštitniku - kazao je Tanjugu Janković istakavši da će sada i meštani petnaest gradova Srbije moći elektronskim putem da se obrate pravnoj službi kancelarije ombudsmana kako bi izrazili nezadovoljstvo radom pojedinih službi.

Kada se utvrdi nepravilnost i nezakonitost u radu određenog organa, objasnio je Janković, njemu se upućuje preporuka, po kojoj, kako se do sada pokazalo, postupa u 70 odsto slučajeva.

Pritužbe su najčešće na nepoštovanja rokova od strane organa, ignorisanja zahteva građana, iako su dužni da odgovore na svaki, prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge, kao i ponavljanje neispravnog postupka od strane prvostepenog organa iako je drugostepeni utvrdio nepravilnost, mišljenja je Janković.

"Eksterni mehanizmi zaštite su efikasniji"

Upitan kako komentariše zaštitu prava pacijenata, s obzirom da u okviru pojedinih zdravstvenih centara postoje njihovi zaštitnici, a na budžetu su bolnica Janković je naveo:

- Ombudsman posebno poklanja pažnju pacijentima, kontroliše da li su u postupku lečenja zaštićena njihova prava, a donet je i nov Zakon koji reguliše tu oblast, međutim, svaka zaštita koja se vrši unutar organa predstavlja deo interne kontrole, koja nije efikasna kao kada postoje eksterni mehanizmi zaštite.

Direktor gradske biblioteke, Danica Otašević je kazala da ova ustanova pruža mnogo usluga i da će ovim projektom stupiti na novo polje rada, što će doprineti jačanju poverenja u državne institucije.

Inicijativa “Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima” se sprovodi u saradnji sa Bibliotekarskim društvom Srbije, bibliotekama, organima lokalne samouprave i organizacijama civilnog društva u 15 izabranih opština u Srbiji, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške.

Izvor: BLIC

Pogledajte još