"Tursko proleće": Suzavac u Ankari, premijer Turske nazvao Twitter zlom

Svedoci navode da je policija ispalila suzavac kada je oko 1.000 demonstranata, uglavnom mladih ljudi, krenulo ka kordonu na centralnom trgu Kizilaj, uzvikujući "Tajipe, podnesi ostavku!", javio je Rojters.

Demonstranti su i prethodnih dana tražili ostavku cele vlade i premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Predsednik vlade danas je poručio građanima da ne dozvole da ih isprovociraju demonstracije koje su, kako je i ranije isticao, organizovali "ekstremistički elementi", naglasivši da nije u pitanju "tursko proleće" i optužujući opoziciju da provocira "njegove sugrađane".

Pred odlazak u posetu Maroku, predsednik vlade je kazao i da su u pitanju "organizovani događaji sa vezama i u Turskoj, i u inostranstvu" i da "oni koji ove događaje nazivaju turskim prolećem ne poznaju Tursku".

Erdogan je u jučerašnjem govoru odbacio tvrdnje da je "diktator", a društvenu mrežu "Tviter" nazvao je "zlom" koje širi laži.

Turski mediji gotovo da i ne izveštavaju o protestima, pa su se mnogi okrenuli društvenim mrežama kako bi došli do informacija.

"Tamo se mogu naći najbolji primeri laži. Za mene su društveni mediji najgore zlo po društvo", kazao je Erdogan, javio je AP.

Danas se oglasio i turski predsednik Abdulah Gul, koji je istakao da su mirni protesti deo demokratije i da su "poruke upućene sa dobrim namerama primljene", ističući da ilegalnim grupama ne treba da se dozvoli da se mešaju i da ne treba narušiti ugled Turske.

Desetine hiljada ljudi izašli su na ulice turskih gradova proteklog vikenda, a u sukobima sa policijom koja je nastojala da ih rastera suzavcem i vodenim topovima, povređeno je nekoliko stotina ljudi.

(old_image)

Ulice su od jutros generalno bile mirnije nakon još jedne noći bučnih protesta i nasilja na ulicama Istanbula, Ankare i drugih gradova, a u intervenciji policije privedeno je nekoliko stotina ljudi.

U zapadnoj luci Izmir demonstranti su noćas bacili zapaljive bombe na sedište vladajuće partije AK i na snimku objavljenom na televiziji vidi se kako gori deo zgrade. Vatrogasci su, u međuvremenu, ugasili požar.

Privatna novinska agencija Dogan je objavila da je policija ispalila suzavac na grupu demonstranata u blizini kancelarije premijera u Istanbulu, a da su demonstranti odgovorili kamenicama.

Protesti su počeli prošle sedmice zbog planova vlasti da renoviraju centralni istanbulski Trg Taksim i obližnji park Gezi, ali su se nakon intervencije policije proširili na druga mesta i pretvorili u najveće antivladine demonstracije u zemlji u poslednjih nekoliko godina.

Mnoge zapadne zemlje izrazile su zabrinutost zbog situacije u Turskoj i pozvale na uzdržanost, a danas se povodom situacije u Turskoj oglasila i Nemačka, pozivajući sve strane na mir i dijalog.

"U sadašnjoj napetoj situaciji, važno je da sve strane pokažu smirenost", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, dodajući da Berlin događaje u ovoj zemlji prati "sa zabrinutošću".

Zajbert je, pored toga, istakao da je sloboda izražavanja i okupljanja "jedno od osnovnih prava" demokratije i da bezbednosne vlasti moraju da deluju bez upotrebe prekomerne sile, javio je AFP.

"Među povređenima nema naših građana. Amabasada je u stalnom kontaktu sa turskim državnim organima i ministarstvom spoljnih poslova i policijom. Zvali smo i veće urgentne centre i nemamo podatak da je bilo ko od naših građana povređen", rekao je ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević agenciji Beta.

On je kazao da su građani Srbije "poslušali savet ambasade" i da izbegavaju sva mesta javnih okupljanja. "Još jednom apelujemo na sve naše građane koji se nalaze u Turskoj da izbegavaju mesta na kojima dolazi do masovnih okupljanja, a toga sada ima u 67 najvećih gradova i u primorskim turističkim centrima", rekao je ambasador Srbije.

On je dodao da je u Ankari "za sada" mirno, da u Istanbulu sporadično ima protesta i da će se ambasada ponovo oglasiti "ako za to bude bilo potrebe".

Izvor: Beta, Tanjug, B92

Pogledajte još