Srbija: Teško bolesna deca 11 dana bez lekova

On jeod nadležnih organa zatražio da obaveste javnost zašto su deca ostala bez terapije i kada će ti lekovi biti nabavljeni.

Milisavljević je naveo da je Institut za majku i dete pre dva meseca upozorio Republički fond za zdravstveno osiguranje da treba da se raspiše tender za nabavku enzima koji se koriste u lečenju dece.

"Niko nikada nije uradio klinička ispitivanja koji su efekti prekidanja terapije kod dece koja boluju od retkih bolesti. Može se očekivati blago pogoršanje stanja kod dece, a dugoročne efekte niko ne može da zna. Kao lekar znam da kada započnete terapiju nije dozvoljeno da tu terapiju prekidate", istakao je Milisavljević, a saopšteno je iz DS-a.

On je pojasnio da se na osnovu Zakona o dostupnosti informacija obratio Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i da je saznao da RFZO nije dobio sredstva od Ministrastva zdravlja.

"Iz Ministarstva zdravlja su se pravdali da je problem sa upravom Trezora"
, istakao je Milisavljević i dodao, da je nakon toga dobio informaciju od Ministarstva zdravlja da je novac prebacen na račun RFZO.

"Postavljam pitanje nadležima da li će deca koja boluju od retkih bolesti ostati bez terapije između jednog i dva meseca? Zašto se nije reagovalo na vreme i javna nabavka nije sprovedena na vreme, i kada će biti nabavljeni lekovi za decu koja boluju od retkih bolesti?", navodi se u saopštenju.

Pogledajte još