Protesti u Turskoj odneli prvu žrtvu

0

Mladić star 20 godina poginuo je kada je taksi uleteo u grupu demonstranata na putu u Istanbulu za vreme antivladinih protesta, saopštilo je danas udruženje turskih lekara TBB, navodeći da je to prvi registrovan smrtni slučaj vezan za demonstracije.

Član uprave udruženje TBB Husein Demirduzen je rekao da je poginuo Mehmet Ajvalitas i da je u incidento povređeno četvoro ljudi, jedan teško.

Protesti su počeli prošle sedmice zbog planova vlasti da renoviraju centralni istanbulski Trg Taksim i obližnji park Gezi, ali su se nakon preterano oštre intervencije policije proširili na druga mesta i pretvorili u najveće antivladine demonstracije u zemlji u poslednjih nekoliko godina.

Nakon novih protesta i sukoba policije i antivladinih demonstranata tokom noći u većim turskim gradovima, policija je ranije danas u Ankari ponovo upotrebila suzavac.

Svedoci navode da je policija ispalila suzavac kada je oko 1.000 demonstranata, uglavnom mladih ljudi, krenulo ka kordonu na centralnom trgu Kizilaj, uzvikujući “Tajipe, podnesi ostavku”, javio je Rojters.

Na suzavac i vodene topove demonstranti su odgovorili bacajući kamenje na policiju.

Najveće demonstracije od dolaska konzervativaca

Tursku od petka potresaju antivladine demonstracije, najveće od kada je na vlast došla islamistička konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) premijera Redžepa Tajipa Erdogana. Demonstracije su počele u Istanbulu a zatim su se
proširile na druge gradove u zemlji.

Demonstranti optužuju premijera da je autoritaran i da želi da islamizira Tursku koja je sekularna zemlja. Danas je oko 3.000 ljudi prošetalo ulicama Istanbula optužujući turske medije da su “potčinjene” vlastima kada izveštavaju o protestima. Demonstranti su prošetali ispred medijske grupe Dogus Holding, koja je vlasnik kanala vesti NTV.

Oni su optužili i druge medijske grupe da suviše uzdržano izveštavaju o demonstracijama protiv premijera Erdogana. Nasuprot tome društvene mreže su se mobilisale od petka da prenose pozive demonstranata širom zemlje i osude brutalnost policije.

Izvor: Blic, Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.