BOSNA: Dnevnica 20 evra, a niko neće da radi

Za sezonce će, ističu poljoprivredni proizvođači, u narednim mesecima posla biti na pretek, jer sledi kopanje useva, kupljenje sena, branje voća i slično.

"Na selu je situacija takva da se nudi dnevnica od 25 do 40 maraka (dve marke za jedan evro), a uz to radnici imaju i dva obroka i niko neće da radi! Dobiju odmah pare i jelo, ali neće"
, žali se Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara RS.

Problem je, smatra on, što bi svi da budu na državnim "jaslama".

"Ne znam ja šta je s narodom! Sve interesuje da budu službenici u državnoj administraciji, da sede pored kompjutera, igraju karte, popiju dve-tri kafice i čekaju kraj radnog vremena. Nema tih poslova više nigde u svetu", kritikuje Usorac.

Ogorčen je i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona, koji kaže da je pre nekoliko dana tražio radnika za utovar sena, ali da pomoć nije pronašao.

"Kod nas je dnevnica između 30 i 40 maraka. Ko pristane, ima čitav dan da jede, a obezbeđeni su i kafa i pivo. Ipak, radnika je teško naći. Evo, na birou u Kalesiji je 9.000 nezaposlenih, ali kad zovnem nekoga da mi pomogne oko sena, kaže: 'Ne mogu, kolje me prašina!'", priča nam Hasanović.

Posebno je, ističe on, teško ubediti mlade ljude da rade na selu.

"Ja imam jednog čoveka, penzionera, koji hoće da radi kad god nije zauzet. A ovi mladi neće, sede u kafićima", žali se Hasanović.

Poput njega, i Ostoja Nikolić, predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, razočaran je pošto i u Semberiji nije lako pronaći nekog ko bi se uhvatio vila ili motike.

"Sezonskog radnika veoma je teško naći. Cena rada kreće se od 25 do 35 maraka dnevno, a uključena su tri obroka, te dva puta kafa. Ali, većina ljudi bira posao, neće da rade u poljoprivredi. Radili bi lakše poslove, sat-dva, a čitav dan veoma teško",
kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, u selima će narednih meseci biti mnogo posla.

"Sad je sezona i ko hoće da radi, lako će moći da zaradi dnevnicu", naglašava Nikolić.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još