Arheolozi na tragu brodova potonulih pre 400 godina

0

Dva 400 godina stara ratna broda koja su potonula u Pacifiku posle napada holandskih pirata možda će ponovo izaći na suvo, ako stručnjaci u Peruu uspeju da ih uspešno izvade iz vode.

Detektori za metal, magnetometri i sećanja ukazuju da su brodovi, deo flote koja je branila špansku krunu kada je Peru bio kolonija, 150 kilometara južno od Lime, rekao je Rojtersu istraživač i istoričar Horhe Ortis.

“Santa Ana” i “San Fransisko” sa više od 300 članova posade potonuli su 1615. godine kada ih je holandski kapetan i pirat Joris Van Spilbergen napao tokom Osamdesetogodišnjeg rata između Španije i Holanđana.

Posle Perua, Van Spilbergen je zaplovio na sever i napadao u Meksiku i kasnije FIlipinima, Ortis kaže da će izvlačenje ostataka brodova pružiti uvid u pomorski život Kraljevskog poseda Peru koji je nekada obuhvatao veći deo Južne Amerike. Drugi brodovi iz tog perioda uništeni su u zemljotresu i cunamiju 1746.

Ministarstvo kulture Perua i Društvo Nacionalna geografija sponzori su istraživanja. Ortis smatra da će stručnjaci pronađi fragmente broda, artiljeriju, municiju, staklo i keramiku ali ne i potonulo blago.

“Nema ni zlata ni srebra”, rekao je on aludirajući na spekulacije da su brodovi prenosili tovar blaga. “Ali dobićemo neprocenjive odgovore o našoj istoriji i kulturi”.

Izvor: tanjug, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.