Kritično: Centralna Evropa pod vodom (FOTO, VIDEO)

Treći dan poplava u Češkoj odneo je i sedmu žrtvu, ženu koja se udavila i predgrađu Praga. U češkoj prestonici je kritično jer je vodostaj Vltave dvadeset puta veći od normale.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudeček od nedelje apeluje da u Prag ne dolazi niko ko baš ne mora.

Preventivno ne saobraća metro u centru a zatvorena je i Narodna biblioteka Klementinum u centru na samoj obali Vltave. Vltava je poplavila donji deo zoološkog vrta ali novo rukovodstvo vrta za razliku je blagovremeno i bezbedno sve životinje još u nedelju evakuisalo u gornji deo vrta.

(old_image)

Mesto Krešice u Češkoj Foto: Beta, AP

Gradovi i sela niz Vltavu i dalje niz Labu prolaze mnogo teže. Poplavni talas na Labi možda čak bude isti kao vodostaj iz 2002. godine, ali to će se videti tek u sredu i četvrtak.

Gradić Terezin na severu od Praga i na ušću Vltave u Labu je ugrožen polavnim talasom, pa je naređena evakuacija.

Reke Dunav, In, Štajer i Ens poplavile su Gornju Austriju i Južnu Nemačku. U gradu Pasauu u Nemačkoj vanredno stanje zbog nezapaćenog nivoa vode na Dunavu.

(old_image)
Grad Pasau u Nemačkoj Foto: Beta, AP

I austrijski grad Linc je ugrožen visokom vodom, pa su ekipe za vanredne sitiacije stalno na terenu.

Dunav je poplavio puteve uz reku i stanovništvo se evekuiše. Prognoze nisu optimistične jer se kiša očekuje i idućih dana.

Mnogi putnici su ostali zarobljeni na stanicama jer i vozovi na saobraćaju a uprekidu su sve železniče linije od Minhena do Beča.

(old_image)

Poplave u Austriji Foto: Beta, AP

Bratislava i gradovi nizvodno uz Dunav spremaju se za poplave, a meteorolozi upozoravaju da bi zbog kiša i poplavnog talasa koji stiže Dunavom iz Austrije mogle da se ponove velike poplave iz 2002. godine.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još