Bata Živojinović napunio osamdeset godina

0

Velimir Bata Živojinović je jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugosalvije. Igrao je u više od 340 filmova i TV serija, a i sam je u više navrata rekao da je smatrao da nema prava da odbija uloge. Posebno su ga proslavili partizanski filmovi, njih čak 35. U svetu, posebno istočnim zemljama, poznat je pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", Hajrudina Krvavca, snimljenom pre 40 godina, koji je sasvim izuzetnu popularnost doživeo u Kini.

Velimir Bata Živojinović rođen je 5. juna 1933. u Koraćici kod Mladenovca. Živojinović je početkom jula prošle godine doživeo moždani udar. Posle uspešnog lečenja u bolnici “Sveta Sava” i na VMA pridigao se iz bolesničke postelje.

Njegova biografija je zanimljiva. Kao petnaestogodišnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović”, potom pohađao glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, a onda i pozorišnu akademiju u Beogradu.

Dobitnik je nagrade za životno delo “Slavica”, u dva navrata “Zlatne arene” Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je tokom nekoliko godina, i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje. Na filmu, kojem se potpuno posvetio, i koji ce ga proslaviti, debitovao je 1955. u filmu “Pesma sa Kumbare” Radoša Novakovića.

Prema Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, “Vlak bez voznog reda”.

Publika ga verovatno najviše pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, poput “Valter brani Sarajevo” Krvavca, “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao i po filmovima “Breza” Ante Babaje, “U raljama života'' Rajka Grlića… Tu su i “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”, a pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Živojinović je jedan od osnivača, a bio je i predsednik Udruženja filmskih glumaca.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.