Novopazarki nakon prelaska iz islama u pravoslavlje prete smrću

Vest o prelasku u pravoslavlje Ive Bihorac u novopazarskoj crkvi Svete Petke izazvala je buru različitih komentara u toj sredini.

Na Ivin Fejsbuk profil dnevno stigne i po stotinu poruka, mahom pretećih i uvredljivih, a njenim privatnim životom i ličnim opredeljenjem bave se čak i ljudi iz Amerike, Australije, Kanade...


"Svako može da veruje u šta hoće, ja sam odabrala da se vratim svojim korenima. Roditelji su me se odrekli, jer i oni smatraju ovo kao nešto pogrešno, što naravno nije, ali mene ne zanima tuđe mišljenje. Ukoliko se budem udavala, naravno da ću se venčati u crkvi i da ću decu vaspitavati po propisima pravoslavlja", rekla je ova Novopazarka, navodeći da se ne plaši pretnji.

Jedan od pravoslavnih sveštenika u Novom Pazaru rekao je da je prelazak u pravoslavlje bila njena odluka i dodao da svako za sebe bira koje će vere i nacionalnosti biti i da niko ne sme ni po Ustavu Srbije, ni po božjim zakonima da se meša u bilo čije drugo versko opredeljenje.

Ovaj sveštenik rekao je da ga brine, ali ne iznenađuje ovolika verska netrpeljivost i netolerantnost u Novom Pazaru, te napomenuo da nisu imali ništa protiv kada su neke pravoslavne žene primale islam, jer su to smatrali njihovim ličnim odlukama u koje nisu željeli da se mešaju.

Izvor: Kurir

Pogledajte još