Svetska banka: Srbija nema vremena, smanjenje plata je neminovno

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je juče da je budžetski deficit Srbije duplo veći od očekivanog, pa je smanjenje plata i penzija, koje čine 50 odsto budžeta, neizbežno. On je istakao da “nema vremena za gubljenje“ i da bi ove mere morale da budu preduzete najkasnije u junu ili julu.

Iako je premijer Srbije Ivica Dačić rekao da do smanjenja plata i penzija neće doći, domaći stručnjaci smatraju da je ovo korak koji će Vlada morati da napravi.

Naša država troši mnogo više nego što privreda može da finansira, a u takvoj situaciji mora da se štedi tamo gde su najveći rashodi, a kod nas su to penzije i plate u javnom sektoru koje su znatno veće nego one u privatnom, pa ispada da je država sama sebi smisao“, kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, veruje da treba imati na umu da nemaju svi u javnom sektoru podjednako visoke plate.

Plate profesora, policajaca ili lekara koji imaju ogromnu odgovornost nisu visoke, ali plate zaposlenih u nekim državnim službama, pre svega u državnim agencijama - nepristojno su velike, a paradoks je to što najveće plate imaju zaposleni u preduzećima koja beleže strahovite gubitke“, objašnjava Savić.

Ekonomista Saša Đogović kaže da je smanjenje plata jedna iznuđena, ali neophodna mera.

Da bi stanovništvo znalo zbog čega se žrtvuje, Vlada ne sme tu i da stane. Potrebno je ojačati privredu, smanjiti administraciju i izvršiti analizu tržišne perspektive javnih preduzeća posle koje bi ona koja nemaju šansu na tržištu otišla u stečaj.“

Izvor: Blic

Pogledajte još