Tači: Crnogorci dobrodošli u Vladu Kosova

Tači je u Prištini primio crnogorsku delegaciju, koju je predvodio ministar kulture Branislav Mićunović, a koja učestvuje na Forumu prijateljstava Kosova i Crne Gore.

Kosovski premijer je ocenio da je izuzetno značajna uloga Crne Gore u povezivanju regije.

Prema njegovim rečima, očekuje se završetak skupštinske procedure i izmene Ustava, kako bi se obezbedilo mesto crnogorskoj zajednici u najvišem pravnom aktu Kosova i garantovalo mesto u kosovskom parlamentu.

Crnogorska manjina može činiti i deo nove Vlade Kosova, kazao je Tači, prenosi portal Televizije Crne Gore.

Ocenjujući veoma uspešnim Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore, Tači je podržao njegovo institucinalno postavljanje, koje bi imalo širi regionalni značaj.

U delegaciji Crne Gore bili su i gradonačelnici Ulcinja, Plava, Rožaja, kao i predsednik Skupštine Berana, koji su razgovarali o putnoj i graničnoj infrastrukturi, otvaranju novih graničnih prelaza i o povratku raseljenih lica na Kosovo.

Kako prenosi TVCG, aktivisti Pokreta za samoopredeljenje Albina Kurtija tokom Foruma prekinuli su panel o manjinama, kada su istakli pano s natpisom "Albanci u Crnoj Gori su diskriminisani, ovo nije prijateljstvo".

Nakon kraćeg prekida, kako se navodi, panel je nastavio rad gde su predstavnici nadležnih ministarstava govorili o pravima i zakonskoj regulativi manjinska prava u Crnoj Gori.

Izvor: b92

Pogledajte još