Medvedev: Dalje širenje NATO primoralo bi Rusiju da odgovori

"Novi članovi Alijanse u blizini naše granice promeniće odnos snaga i mi ćemo morati da to uzmemo u obzir i da odgovorimo", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare tokom Samita lidera Rusije i nordijskih zemalja u Norveškoj.

Iako Švedska i Finska ne traže članstvo u Alijansi, obe države intenzivno sarađuju s NATO i otvoreno su govorile o mogućnosti da postanu njegove članice.

Novi potezi NATO koji se sve više približava granicama Rusije, počeli su da "treniraju živce Moskve", čija je zabrinutost porasla kada su bivši sovjetski sateliti počeli da se pridružuju Alijansi tokom 90-tih godina prošlog veka.


"NATO ima vojni potencijal koji može da se upotrebi protiv naše zemlje u određenim slučajevima"
, upozorio je Medvedev.

Švedska, Austrija, Finska, Irska i Malta jedine su zemlje Evropske unije koje nisu članice NATO-a. Švedska, koja ima tradiciju neutralnosti, ostala je izvan NATO iz solidarnosti sa susednom Finskom koja nije želela da pristupi tom vojnom savezu kako se ne bi suprostavila Rusiji.

Spekulacije o širenju NATO pojavile su se ranije ove godine pošto je iz Švedske upozoreno da su njene odbrambene sposobnosti zabrinjavajuće ograničene pošto su se ruski vojni avioni u aprilu našli u blizini njenih granica.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još