Tursko proleće: Peti dan protesta, jedna fatalna žrtva

0

U masovnim antivladinim protestima, koji širom Turske traju već peti dan, poginulo je, prema nepotvrđenim informacijama, dvoje ljudi, dok je najmanje 2.000 povređeno a situacija se ni danas ne smiruje.

Posle vesti da je jedan mladić poginuo kada je automobil uleteo među demonstrante u Istanbulu, zvaničnici u južnom gradu Antakiji saopštili da je i 22-godišnji Abdulah Komert izgubio život u jučerašnjem protestu.

Ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević rekao je da među povređenima nema srpskih državljana, da situacija na ulicama i dalje eskalira, a savet srpskim građanima u Turskoj je da po svaku cenu izbegavaju mesta javnih okupljanja.

Prema njegovim rečima, među povređenima, kojih ima više od 2.000, ne nalazi se nijedan srpski državljanin, a srpska ambasada i konzulati u Istanbulu i Izmiru su neprestano u kontaktu sa turskim državnim organima, pre svega sa organima javnog reda.

On je rekao da je situacija danas ista kao juče i da i dalje eskalira, i pored pomirljivih poziva predsednika Turske Abdulaha Gula da se situacija smiri i povlačenja policije na njegov zahtev u nekim gradovima.

Čak je i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Ankari rano jutros izdala upozorenje svojim građanima na sličnim linijama upozorenja koje je ambasada Srbije uputila srpskim državljanima u subotu, naveo je Spasojević.

Zamenik premijera Turske Bulent Arinč izvinio se povređenima u demonstracijama i pozvao na momentalno okončanje protesta.

Arinč je pokušao da smiri napetost nakon višednevnih uličnih protesta i sukoba sa policijom u kojima je poginulo dvoje ljudi, rekavši da je vlada “naučila lekciju” iz tih nemira.

Protesti su počeli kada je policija krenula da se obračunava sa demonstrantima na mirnom protestu u Istanbulu zbog plana gradnje na mestu gde se nalazi park Gezi, na trgu Taksim, koji predstavlja retku zelenu oazu tog grada.

Demonstracije su, potom, prerasle u masovne antivladine proteste u Istanbulu, Ankari i još nekoliko desetina drugih gradova i ušle u peti dan.

Arinč je ocenio da je nezadovoljstvo građana bilo legitimno i opravdano zbog namere da se uništi park Gezi, ali da je situacija izmakla kontroli kada je policija upotrebila suzavac protiv građana.

Arinč je, takođe, izneo novi bilans demonstracija, rekavši da je u neredima povređeno 64 civila i 244 policajaca, mada lekari i grupe za ljudska prava smatraju da je taj bilans znatno viši.

Prema podacima koje je vlada objavila u nedelju, u sukobima u 67 gradova povređeno je 58 civila i 115 pripadnika snaga bezbednosti, dok je više od 1.700 ljudi širom zemlje uhapšeno, ali je većina njih, u međuvremenu, puštena na slobodu.

Izjave Arinča bile su očigledan pokušaj da se smiri napetost nakon što je premijer Redzep Tajip Erdogran, glavna “meta” protesta, ranije za nerede optužio “ekstremiste” i “vandale”.

Demonstranti optužuju Erdogana da nastoji da sprovede konzervativne islamske reforme u zemlji.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava zatražila je da Turska sprovede temeljnu, nezavisnu istragu o ophođenju snaga bezbednosti prema antivladinim demonstrantima.

Portparolka visokog komesara UN za ljudska prava Sesil Puji, rekla je da su UN zabrinute zbog izveštaja o preteranoj upotrebi sile na protestima i da su pozvale Tursku da obezbedi apsolutno poštovanje prava na mirno okupljanje, dok demonstranti treba da se pobrinu da protesti ne budu nasilni.


(Izvor: Kurir )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.