Vođi navijača Partizana godinu dana zatvora

Time je Prvi osnovni sud u Beogradu ponovio presudu koju je doneo u februaru, kada je Apelacioni sud poništio presudu i naložio novo suđenje.

Kako prenosi B92, u obrazloženju sudije Ivane Ramić, sudsko veće je uzelo u obzir primedbe Apelacionog suda na prvobitnu presudu, a to je da je Vavić u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađe punoletno lice, kao i da pre toga nije bio osuđivan.

Kako je dodala Ramić, sudsko veće donelo je osuđujuću presudu uzimajući u obzir da je Vavić par meseci nakon tog krivičnog dela počinio još jedno sa elementima nasilja, za koje je pravosnažno osuđen i na odsluženju je uslovne kazne, kao i da je sklon vršenju nasilnih krivičnih dela i da to evidentno nije usamljen incident.

Advokat osuđenog Miloš Bubanja je izjavio da će Vavić uložiti žalbu Apelacionom sudu jer, kako je rekao, u postupku nije dokazana njegova krivica.

"Svakako ćemo uložiti žalbu na današnju presudu. Smatramo da prvostepeni sud nije postupao po direktnim nalozima Apelacionog suda, dakle nije utvrdio sve potrebne činjenice za donošenje odluke u ovom krivičnom postupku. Smatramo da i ovako izvedeni dokazi apsolutno ne dokazuju optužni akt koji je protiv mog branjenika podnet", rekao je Bubanja, a prenosi B92.

Tužilastvo je predložilo da Vavić bude osuđen po zakonu za krivično delo nanosenje teških telesnih povreda, dok je Vavić tražio oslobađajuću presudu.

Prvom prvostepenom presudom, koja je ukinuta Vavić je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog ranjavanja Gajića.Tokom ponovljenog postupka Gajić nije saslušan, jer se nije odazivao na sudske pozive, a ni policija nije uspela da ga privede.

Sada "partizanovac", Vavić je u vreme izvršenja krivičnog dela bio navijač "Crvene zvezde", ali je nedugo posle incidenta prešao u konkurentski tabor, pa su se tako promenili i iskazi oštećenog Gajića, ali i drugih svedoka, navijača "Partizana".

Gajić i drugi svedoci u policiji su Vavića prepoznali sa 100 odsto sigurnosti ali su već u istrazi, kada je Vavić prešao u navijački tabor "Partizana", negirali da je on učestvovao u tom incidentu.

Prvi osnovni sud ga je ranije osudio jer je ocenio da je očigledno da su svedoci namerno menjali iskaze, kako bi zaštitili novog "kolegu" i oslobodili ga odgovornosti.

Vavić je u februaru prošle godine ranjen u sačekuši u blizini Pete beogradske gimnazije na Tašmajdanu.

Bio je pogođen u karlicu, a zatim je privatnim vozilom prebačen u Urgentni centar.

Beogradski mediji su tada preneli da policija pretpostavlja da su u pozadini tog vatrenog obračuna neraščišćeni odnosi u poslovima s drogom.

Prema podacima policije protiv ovog izgrednika podnošeno je više krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništva i krađu.

U oktobru 2009. Republičko javno tužilaštvo podnelo je Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", među kojima je i Vavićev "Alkatraz", ali je Ustavni sud odbacio taj predlog zbog "nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred tim sudom i odlučivanja o predlogu".

(Tanjug)

Pogledajte još