Radili za Iran: Na američkoj crnoj listi i firma iz Hrvatske

Kako je navedeno na sajtu ministarstva, reč je o firmi "Cilinder sistem DDO". U saopštenju se navode 37 privatnih kompanija širom sveta od Irana do Hrvatske, Nemačke i Južne Afrike.

Ovo je četvrta grupa mera koje Vašigton preduzeo u poslednjih nedelju dana u cilju sankcionisanja Vlade Irana i kompanija zbog spornog iranskog nuklearnog programa, prenela je agencija Rojters.

Francuska agencija AFP precizira da su navedene kompanija koje su bile pod Izvršnim nalogom ajatolaha Homeinija ili EIKO - program iranskog rukovodstvo s namerom upravljanja svojim komercijalnim firmama, zaradile na desetine milijardi dolara profita i da su istovremeno radile na zaobilaženju međunarodnih sankcija.

Te kompanije rade su, u ime iranske vlade i poslovale sa raznim sektorima iranske ekonomije i kompanijama širom sveta stvarajući milijarde dolara profita za iranski režim svake godine, bez znanja građana, objavilo je ministarstvo finansija.

Kompanije su koristile kredite pod povoljnim uslovima iranskih banaka, trgovale i upravljanje nekretninama, uključujući imovinom oduzete od Iranaca koji ne žive u zemlji.

Kompanije su imale poslovne veze sa Vladom Irana, ali obično nisu bile iranske ili su bile u vlasništvu iranskih iseljenika kako bi se zaobišle sankcije i omogućilo Iranskoj vlade da posluju u Evropi i drugim delovima sveta, preciziralo je američko ministarstvo finansija.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još