Izmene zakona: Lakše do posla, još lakše do otkaza!

"Izmena Zakona o radu na spisku je neophodnih mera, a tražili su je apsolutno svi, od investitora preko udruženja poslodavaca do MMF-a", kazao je i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

"Blic" piše da na osnovu novih izmena poslodavac neće morati da isplaćuje otpremninu za ukupne godine radnog staža, već samo za period koji je zaposleni proveo kod njega.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović kaže da je, ukoliko se ukloni strah kod poslodavca o isplati visokih otpremnina, procena da će se posebno više i lakše zapošljavati stručni ljudi stariji od 50 godina.

Iako su sindikati skeptični prema novim verzijama tog dokumenta i ukazuju na to da bi najveći problem mogli imati zaposleni u privatnom sektoru jer poslodavci dospevaju u još superiornije pozicije spram njih, mnogi se slažu da privreda i ekonomija zemlje neće moći dalje bez radikalnih izmena radnog zakonodavstva.

Moguće izmene u Zakonu o radu treba očekivati i kod obračuna zarada.

Predlog je da se promeni deo koji se odnosi na plaćanje noćnog i smenskog rada, kao i da se za vreme odmora ili plaćenog odsustva isplaćuje osnovna zarada uz minuli rad, a ne prosek iz poslednja tri meseca, kako je to sada.

"Problem je otpuštanje državnih činovnika na koje je primenjuje Zakon o državnim službenicima i ocenjivanje. Da bi otpustili činovnika potrebno je da ima recimo dve godine uzastopno lošu ocenu. Tim zakonom propisano je šta je povreda radne obaveze, radne discipline, kao i način umanjenja zarada", objašnjava za “Blic” advokatica za radne odnose Danijela Kostan Kovačević.

"Otpremnine moraju da se isplaćuju samo za onaj period koji je radnik proveo kod poslednjeg poslodavca", kaže Ljajić.

"Naš predlog je bio i da se rad na određeno vreme produži s 12 meseci na tri godine. Sindikati su bili protiv tog predloga. Ja ipak ne očekujem radikalne izmene koje će omogućiti da se radnici lakše otpuštaju", navodi on.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da predviđene izmena zakona ipak daju mogućnost gazdama da lakše otpuštaju, ali i da lakše zapošljavaju.

"Sadašnji zakon štiti zaposlene na štetu kako poslodavca, tako i nezaposlenih i mlađih generacija jer se, zahvaljujući važećim odredbama, malo otpušta ali malo i zapošljava", kaže za "Dnevnik" predsednik Unije poslodavca Srbije Dragoslav Rajić.

On objašnjava da je, između ostalog, do takve situacije došlo jer je poslodavac kroz donošenje programa rešavanja viška zaposlenih, preuzimao socijalnu ulogu države...

(Izvor: Blic, Dnevnik via B92)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.