Gušter nazvan u čast Džima Morisona

Ogromni gušter koji je živeo pre 40 miliona godina dobio je ime u čast rok pesnika Džima Morisona, saopštili su paleontolozi.

Gušter-biljožder dug 1,8 metara i težak 27 kilograma jedan je od najvećih guštera koji su živeli na zemlji. Sa sisarima se borio za hranu u vlažnim, tropskim šumama Jugoistočne Azije.

Fozil zveri pronađen u Sagaing oblasti u Mjanmaru datira iz poznog srednjeg eocena, perioda kada je na Zemlji bilo toliko vruće da nije bilo leda na polovima, prenosi AFP.

"Mislimo da je topla klima iz tog perioda dozvolila evoluciju velikog tela i mogućnost guštera-biljoljeda da se uspešno takmiče sa sisarima", rekao je Džejson Hed sa Univerziteta Nebraske.

Paleontolozi su odavno iščezlu vrstu nazvali "Barbaturekx morrisoni".
"Barbatureks" znači "bradati kralj" budući da su stručnjaci otkrili da je gušter imao kreste ispod vilice zbog čega je delovalo kao da ima bradu. "Morisoni" je u čast frontmena grupe "The Doors" Džima Morisona koji je bio fasciniran reptilima i šamanizmom.

"Slušao sam 'Dorse' tokom istraživanja. U njihovoj muzici pominju se reptili i drevna mesta a Džim Morison je bio Kraj guštera, pa se tako sve složilo", rekao je Hed.

Studija je objavljena u britanskom stručnom glasilu "Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences".

Izvor: novosti.rs

Pogledajte još