Konačno susret Nikolić-Josipović: Saradnja po "nordijskom modelu"

Dugoočekivani susret bio je proteklih godinu dana često tema medija zbog brojnih izjava dvojice predsednika, a malo je nedostajalo da do njega dođe nedavno u Ohridu.

Ipak, Samit regionalnih lidera zakazan za 1. i 2. jun otkazan je zbog različitih stavova o pozivnici upućenoj Kosovu. Tako je nova prilika za zvanični susret "Region nakon ulaska Hrvatske u EU".

Agenciji Beta je kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov potvrdio da će na sednici u Zagrebu učestvovati predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Direktor novosadskog Centra za regionalizam je precizirao da će na sednici u Zagrebu biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, i članovi predsedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

Dodao je da će tema tog sastanka biti "Region nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju" i u tom kontekstu biće promovisan predlog Igmanske inicijative za unapređenje saradnje četiri zemlje, po "nordijskom modelu".

- Biće reči i o pojedinim preostalim otvorenim pitanjima, kao što je rešavanje statusnih i imovinskih pitanja gradjana, posebno izbeglica, pitanje nestalih i neka druga pitanja - naveo je Popov.

Dodao je da se očekuje da će sednici u Zagrebu prisustvovati komesar za proširenje EU Štefan File.

Sastanak u Zagrebu biće prvi susret šefova četiri države nakon gotovo dve godine. Igmanska inicijativa do sada je organizovala ukupno sedam susreta šefova tih država.

Igmanska inicijativa je koalicija više od 100 nevladinih organizacija koja se zalaže za normalizaciju odnosa na tlu bivše Jugoslavije.

Izvor: Beta

Pogledajte još